Upphandlingar där bedömning och poängsättning väger tungt i utvärderingsmodellen blir inte sällan fall för överprövning. Jönköpings kommun fick bakläxa på sin upphandling av ett intranät för de anställda.
Jönköpings kommun efterfrågade ett modernt, robust och användarvänligt intranät. Consid, Bouvet och Soleil tävlade om att få skapa nätet – ett uppdrag som var värt cirka 900 000 kronor räknat på hela avtalstiden.
Vid utvärderingen av anbuden vägde det betyg som en användarpanel gav de offererade lösningarna tungt. Betygsättning gjordes av ett tjugotal personer och skedde med hjälp av modellen SUS, System Usability Scale, från Digital.
Consid, som blev bortdömt, anser att man blev det på tvivelaktiga grunder och förvaltningsrätten håller med. Företaget poängterar att man hade en fungerande prototyp medan vinnaren Bouvet bara visade ett grafiskt skal över hur ett kommande intranätet skulle se ut.
Det noteras att kommunens representanter inte fick möjlighet att testa de konkurrerande lösningarna, utan enbart se dem presenterade. Consid menar att detta försvårar oerfarna bedömares möjligheter att betygsätta. Upplägget gjorde, menar företaget, är det omöjligt att bedöma förslagen på ett likvärdigt sätt.
Enligt domen (pdf) är användbarhet absolut godtagbart som kvalitativt kriterium vid en upphandling. Fast kommunen anses i detta fall inte ha varit tillräckligt tydlig med vilka objektiva omständigheter som skulle beaktas vid bedömningen. Någon fingervisning om vad som utmärker ett bra eller dåligt system fanns inte.
Kommunen döms att göra om upphandlingen. Oklart om det innebär att intranätet, som skulle levereras senast den sista november, blir försenat.
Ställdes det må tro några frågor under annonseringsperioden rörande de aktuella utvärderingskriterierna? Eller körde man taktiken “vi väntar och ser om det går vår väg innan vi börjar gnälla”?