Category Management, eller kategoristyrning som det kan översättas till på svenska, är ett logiskt arbetssätt och väldigt enkelt att förstå i teorin, precis som du skriver. Där-emot är min erfarenhet är att det är betydligt svårare att realisera i praktiken. Jag ser inga hinder att inte ni kan applicera det inom er kommun.
En variant kan ju vara att ni startar i liten skala och inte drar på ett stort big bang-projekt som många företag inom den privata sektorn ofta gjort (och ibland misslyckats med, tyvärr). Ni kan till exempel börja med ett inköpsområde och göra en bra spendanalys i stället för att ta alla inköpsområden. Utse en ansvarig person och tillse att övriga som måste vara med inom kommunen identifieras (kategoriteamet).
Teamets uppgift blir att tillsammans med kategoriansvarig utveckla en kategoriplan och identifiera och prioritera vilka upphandlingar och andra förbättringsprojekt som ska drivas. Med andra ord ska teamet analysera, identifiera och prioritera de förbättringsmöjligheter som just nu finns inom det här inköpsområdet. Sen är det teamets ansvar att se till att förbättringsmöjligheterna realiseras/upphandlingarna genomförs och att mervärde levereras.
Kom ihåg att utmana det sätt saker och ting görs i dag. Kan ni minska, sluta, ersätta? Ställ många frågor. Basera era förslag på fakta. Börja med ett/flera quick wins och bygg på så sätt upp ert kategoriarbete.
Lycka till!
Helena Brynolfsson
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer