Svar: Själva poängen med kategoristyrt inköpsarbete är att det är proaktivt och tvärfunktionellt. Det vill säga att gemensamma organisationsbehov adresseras och samordnas genom att hela inköpsvolymen delas in i logiska inköpskategorier, som hanteras av ett tvärfunktionellt team.
Det tvärfunktionella teamet tar sedan ett helhetsperspektiv och ansvarar för att identifiera och leverera den optimala inköpsstrategin.
Det som beskrivs i din fråga är därmed inte kategoristyrt inköpsarbete av flera anledningar.
Det är reaktivt i sin form, det vill säga att själva upphandlingen initieras av att verksamheten har ett behov (alternativt att ett avtal är på väg att gå ut) och inte av förbättringsmöjligheter som identifierats genom proaktivt inköpsarbete i form av spendanalyser eller business case.
Det förefaller inte heller vara tvärfunktionellt. Har hela inköpsvolymen/det totala behovet inom organisationen/koncernen beaktats? Har alla deltagit som behöver vara med för att identifiera det totala behovet/optimala inköpsstrategin?
Eller är det bara en persons behov från en avdelning?
Jag tycker att indelningen i inköpsområden kan vara ett steg på vägen mot att jobba kategoristyrt, men betydligt mer krävs och måste åstadkommas för att kunna hävda att man arbetar kategoristyrt.
Helena Brynolfsson
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer