Förra veckan var starten för en fyraårig avtalsperiod med totalt elva ramavtalsleverantörer inom tre delområden: anskaffning av möbler, cirkulära tjänster (exempelvis inventering och renovering) samt avyttring av möbler.
-Det känns jättebra att vi nu har tecknat ramavtal inom området cirkulära möbelflöden. Det är ett område som är efterfrågat av de upphandlande myndigheterna, som nu får bra förutsättningar att anskaffa och avyttra möbler på ett sätt som gynnar de nationella målen gällande hållbarhet, säger Therese Klaar, enhetschef på Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet.
Den förstudie som publicerades ifjol visade ett stort intresse för begagnade möbler bland statliga företag.
Niklas Björns, projektledare vid Statens inköpscentral, ser också responsen från leverantörsmarknaden som mycket positiv.
-Vår förhoppning är även att detta ramavtal ska kunna fungera som ett exempel för andra upphandlande organisationer som är intresserade av att delta i cirkulära möbelflöden.
Hur ser du på framtiden för avtalsområdet?
-Vi ser detta som ett första steg mot omställningen till en mer cirkulär ekonomi, ramavtalet kommer att följas upp och utvärderas kontinuerligt för att avgöra hur vi kan utveckla det ännu mer i framtiden, säger Niklas Björns.
Avtalet definierar begagnade möbler som sådana där försäljning innebär en återintroducering på marknaden med krav på minst en tidigare ägare. Utställningsmöbler räknas inte som begagnade.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer