Den 1 januari 2017 fördes regeln om motiveringsskyldighet (4 kap. 14 § LOU).
En upphandlande enhet måste motivera skriftligen om den väljer att inte dela upp vissa kontrakt* i mindre separata delar.
Syftet är att skapa möjlighet för fler små och medelstora företag att lägga anbud.
Nu visar en rapport från Konkurrensverket att fler än hälften av de granskade kommuner har brister i hur de motiverar att inte dela upp kontrakt.
Totalt finns brister hos 11 av de 20 kommuner som studien omfattar. Fler kommuner (8 stycken) har brustit i samtliga genomförda upphandlingar än de kommuner som har gjort rätt vid samtliga upphandlingar (7 stycken).
Konkurrensverket uppmanar alla upphandlande myndigheter att alltid överväga om det är möjligt att dela upp upphandlingar i mindre delar.
– När fler små och medelstora företag har möjlighet att lämna anbud stärks konkurrensen och innovationskraften. Det är också viktigt att säkerställa att rutiner finns för var och hur det ska anges att en upphandling inte har delats upp, säger, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Han oroas över att det genomsnittliga antalet anbud per upphandling sjunker. Ofta är det bara ett företag som lägger anbud.
– Vi måste se vad som ligger bakom den negativa trenden att det blir färre anbud, och samtidigt motarbeta den. Om antalet genomsnittliga anbud fortsätter att minska riskerar vi att få sämre beslutsunderlag vid framtida offentliga inköp, säger Rikard Jermsten.
*Motiveringsskyldigheten omfattar alla upphandlingar över tröskelvärdena utom tjänster enligt bilaga 2 till LOU (sociala tjänster och andra särskilda tjänster).
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer