Inera har funnits sedan 1999 och har på uppdrag från landsting och regioner utvecklat gemensamma lösningar, gemensam mjuk infrastruktur och andra stöd för digitalisering inom hälso- och sjukvårdsområdet. I dag ansvarar Inera för ett 40-tal landstingsgemensamma tjänster och projekt, bland annat 1177 Vårdguiden, Ungdomsmottagningen på nätet, Umo, och Journal via nätet. Verksamheten riktar sig till både invånare och medarbetare i vård och omsorg.
Sedan i mars i år är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, genom SKL Företag, huvudägare i Inera. Landsting och regioner kvarstår som delägare och den 24 mars fick alla kommuner erbjudande om att bli delägare i Inera genom att köpa fem aktier vardera, till en total summa av 42 500 kronor. Genom det breddade ägandet vill bolaget kunna stödja utvecklingen av digitala tjänster inom betydligt fler verksamhetsområden än hälso- och sjukvård, som till exempel skola, omsorg och samhällsbyggnad.
Tanken är att Inera ska bli en plattform för utveckling och förvaltning av gemensamma digitala lösningar även för kommunerna. Dessutom kan samtliga kommunerna använda Ineras tjänster utan föregående upphandling.
Nu är fler kommuner på väg in som delägare sedan en lång rad kommuner planerat att gå in i Inera.
– Vi är ju en ganska liten kommun och har svårt att driva digital utveckling i egen regi, säger Linn Sunnelid på Östhammars kommunledningsförvaltning till P4 Uppland.
Sammanlagt är det nu 70 av Sveriges kommuner beslutat att gå in som delägare i Inera och arbetet pågår för att se vilka tjänster som ska prioriteras för kommunerna.
– Det finns mycket av det Inera gjort för landsting och regioner, som kan återanvändas. Till exempel skulle lösningarna för tidbokning via webben som utvecklats för vården också kunna användas för kommunverksamheter, säger Lena Dahl, vice vd för SKL Företag.
Vid sitt sammanträde den 8 juni tog styrelsen för SKL Företag beslut om att skjuta till extra medel till Inera för kommande utvecklingssatsningar för kommunerna. Inriktningen är att Inera får tio miljoner kronor per år i fem år.
– Det betyder att vi inom Inera kan växla upp det arbete vi redan inlett och snabbare få till beslutsprocesser för tjänster inriktade på kommunernas verksamhet, säger Johan Assarsson, vd för Inera.
Redan nu pågår arbetet med att på olika sätt samla in kommunernas behov och önskemål om prioriteringar för kommande år. Målet är att öka takten på digitaliseringen i kommunerna och därmed i offentlig sektor.
– Vi vet att invånarna långt ifrån är nöjda med hur vi tillgodoser deras förväntningar på digitala tjänster och digital kommunikation och vi behöver bli mycket bättre på att svara mot förväntningarna, säger Lena Dahl.
– Vi kan också bli mycket bättre på att göra mer tillsammans i offentlig sektor, och återanvända det som redan finns. Därför hoppas jag att alla kommuner i Sverige blir delägare i Inera. Det kommer att ge ordentlig kraft i arbetet, säger Lena Dahl.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer