Stockholm har målet att ställa kollektivavtalsliknande krav i alla upphandlingar och Sundsvall har fått hård kritik för sitt sätt att ställa krav på kollektivavtal.
Malmö är ytterligare en av de kommuner ställer kollektivavtalsliknande villkor i offentliga upphandlingar enligt deras “vita jobb-modell“.
Vid upphandling inom vissa entreprenader och tjänster ställer Malmö stad krav på anbudsgivare att uppfylla vissa kontraktsvillkor som syftar till att motverka social dumpning genom låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö.
Dessa särskilda kontraktsvillkoren som tillämpas i aktuella kontrakt består av två olika delar, generella villkor som tillämpas inom samtliga aktuella tjänsteområden samt branschspecifika villkor som hänvisar till tillämpligt branschavtal.
Uppföljningen av dessa särskilda kontaktsvillkor hanteras av fackliga ombud på uppdrag av Malmö stad. Malmö kommer även i fortsättningen använda sig av modellen, oavsett resultat i riksdagsomröstningen.
– Om lagen hade gått igenom hade det ytterligare förbättrat våra chanser att kunna stödja seriösa företag som lägger upphandlingsanbud. Om alla hade gjort som vi, hade oseriösa företag försvunnit på sikt, säger Andreas Schönström (S), arbetsmarknadspolitiskt kommunalråd i Malmö stad till TCO:s tidning, Arbetsvärlden.
Men Malmö kommer även att se över om de kan skärpa upphandlingskraven. Det kan bland annat göras genom att hårdare uppföljning.
– Vår vision och målsättning är att vi ska kunna ställa krav på kollektivavtal. Vi upphandlar för sex miljarder varje år i Malmö och vi har ett ansvar. Det är inte bara priset som ska räknas utan även till vilket pris det görs, säger Anderas Schönström till Arbetsvärlden
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer