Andelen kommuner som antagit riktlinjer för miljöanpassad upphandling har ökat kraftigt, från drygt hälften av kommunerna år 2004 till fyra av fem i fjol. Samtidigt är det, paradoxalt nog, allt färre kommuner som faktiskt ställer miljökrav vid upphandling.
I Naturvårdsverkets enkät uppger 62 procent av kommunerna att de ”alltid” eller ”oftast” ställer miljökrav vid upphandling. År 2004 var motsvarande siffra 69 procent.
Drygt hälften av kommunerna uppgav bristande kunskap och erfarenhet som den viktigaste orsaken till nedgången. Ändå har andelen kommuner vars berörda personal genomgått utbildning i miljöanpassad upphandling ökat.
– Ambitiösa policies och riktlinjer blir verkningslösa om de som genomför upphandlingar saknar kunskap om hur man ställer relevanta miljökrav, säger Tomas Chicote, projektledare på Naturvårdsverket.
Andra hinder är att miljöanpassad upphandling kostar mer, vilket anges av 35 procent av kommunerna. Bristande intresse inom organisationen och krångliga regler/lagstiftning pekas ut som den tredje viktigaste orsaken till att teori och praktik inte överensstämmer.
– Miljöstyrningsrådet har tagit fram nya kriterier för hållbar upphandling och erbjuder dessutom rådgivning per telefon, men information om detta måste nå ut till samtliga upphandlare, säger Tomas Chicote.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer