Det var nog många som trodde att det, efter domen mot Stockholms läns landsting, skulle dröja innan Konkurrensverket åter ställde krav på högsta möjliga belopp i upphandlingsskadeavgift, tio miljoner kronor. Men nu har det hänt, bara någon vecka efter domen som gav tio miljoner till statskassan.
Bakgrunden till verkets krav är när tolv kommuner i Västmanland genom sitt gemensamma kommunalförbund, köper tjänster från avfallsbolaget Vafab Miljö AB. Det pikanta i sammanhanget är att Vafab ägs av samma kommunalförbund som sedan köper avfallstjänsterna.
Konkurrensverket kan inte se att någon konkurrensutsättning enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) gjorts i samband med upphandlingen. De menar vidare att kommunerna tidigare köpt avfallstjänster från Vafab utan offentlig upphandling under mer än tio års tid. Direktupphandlingarna har flera gånger underkänts av domstolar i mål om överprövning, men någon offentlig upphandling har trots detta inte genomförts.
Kritiken mot den kommunala avfallsbranschen är inte ny. I våras anmälde Sveriges Åkeriföretag, tillsammans med en rad andra företrädare för näringslivet svenska kommunala återvinnings- och renhållningsbolag till EU-kommissionen. Det gäller verksamhet som sker på den öppna marknaden och som överskrider det så kallade in house-undantaget för kommunala bolag, där endast en mindre andel av verksamheten får konkurrera på den öppna marknaden.
Erika Svanström, samhällspolitiskt ansvarig hos Sveriges Åkeriföretag, säger att kommissionens svar är tydligt. Samtliga bolag som finns med i anmälan bryter mot upphandlingsreglerna:
– De kommunala bolagen har skapat kreativa bolagsstrukturer för att direkttilldela uppdrag utan upphandling, säger hon.
Även Konkurrensverket är starkt kritisk.
– Vafab är verksam på den privata marknaden. Under år 2014 kom mer än 45 procent av bolagets intäkter från andra kunder än kommunerna. Det överskrider med stor marginal den andel av Vafabs intäkter som får komma från externa kunder om man samtidigt inte vill upphandla kommunernas behov av avfallstjänster, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Det är inga små summor det handlar om. Kontraktet är värt mer än 930 miljoner kronor, och Konkurrensverket kräver nu att Förvaltningsrätten i Uppsala ska döma kommunalförbundet att betala tio miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift, som är den högsta avgiften som lagen medger och generaldirektören är ovanligt skarp i sina formuleringar.
– Jag vill uppmana såväl kommunalförbundet som de bakomliggande kommunerna att i fortsättningen följa upphandlingsreglerna och att konkurrensutsätta sitt behov av avfallstjänster, säger Dan Sjöblom.
I kommunalförbundet, som äger Vafab, ingår följande kommuner: Enköping, Arboga, Kungsör, Köping, Fagersta, Hallstahammar, Heby, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer