Offentlig upphandling kan användas som ett styrinstrument för att nå miljöpolitiska mål, men andra styrmedel kan vara mer effektiva. Det framgår av forskningsrapporten ”Miljöhänsyn i offentlig upphandling”, som gjorts på uppdrag av Konkurrensverket.
En avgörande faktor om offentlig upphandling är ett effektivt styrinstrument, är om det samtidigt görs andra insatser för att komma åt samma miljöproblem.
Det är en komplex uppgift att föra miljöpolitik via offentlig upphandling, menar författarna av rapporten. Det är inte givet att en upphandling med ställda miljökrav också är det mest kostnadseffektiva sättet att nå ett visst miljömål. I vissa situationer kan ekonomiska styrmedel som skatter, miljöavgifter eller subventioner vara mer effektiva.
– Det är viktigt att ta tillvara alla möjligheter att nå en bättre miljö samtidigt som vi hushållar med de gemensamma resurserna. Det är bra att vi med denna rapport kan höja kunskapsnivån om hur miljökrav i offentliga upphandlingar kan bidra till en bättre välfärd, säger Konkurrensverkets tf generaldirektör Jan-Erik Ljusberg i en kommentar.
Rapporten ”Miljöhänsyn i offentlig upphandling” är författad av forskarna Runar Brännlund, Per-Olov Marklund och Sofia Lundberg från Umeå universitet och finns att ladda ner på Konkurrensverkets hemsida.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer