Rapporten ”Konkurrens och offentlig upphandling” har tagits fram inom ramen för Konkurrensverkets uppdragsforskning och bygger på genomgång av existerande forskning och utredningar samt enkätstudie och intervjuer med företrädare för upphandlande kommunala organisationer samt branschorganisationer.
Enligt Fredrik Andersson är det särskilt viktigt i en ekonomi som den svenska – med förhållandevis stor offentlig sektor – att de stora volymerna av offentliga inköp bygger på god konkurrens.
Han ser också svårigheter med att hitta en bra balans mellan växande krav på sociala, miljömässiga och arbetsrättsliga villkor samt prispressande konkurrens.
Rapportförfattaren summerar sina slutsatser som ”tämligen jordnära” som exempelvis:
- Transaktionskostnader är en barriär för att delta i offentlig upphandling – både direkta kostnader för att till exempel behärska regelverk och indirekta kostnader för tidsåtgång i en aktuell upphandling.
- För den upphandlande myndigheten är det uppenbart konkurrensbefrämjande att genom transparens och information aktivt underlätta deltagande i en upphandling.
- Ofullständig uppföljning av ställda villkor är ett konkurrensproblem som skapar risk för att företag agerar efter möjligheten att uppföljning inte sker och ger fördelar för den som inte uppfyller ställda villkor.
- Klara och tydliga principer för uppföljning är en förutsättning för fungerande konkurrens.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer