Det var förra hösten som Västra Götalandsregionen fattade beslutet att lämna den gemensamma upphandlingen av ett kärnsystem för vården tillsammans med Stockholms läns landsting.
När första upphandlingen var över hade bara ett godkänt anbud kommit in och processen fick göras om på nytt. Leverantörerna har inte riktigt lyckats sätta alla kryss i rätt rutor. I andra rundan kunde fler leverantörer klara kraven.
Den nya upphandlingen av kärnsystemet i det som kallas Framtidens vårdinformationsmiljö, ett enhetligt system för att hantera vårdinformation, vara klar i vår. Kontraktet beräknas vara värt mellan en och två miljarder och urvalet görs med konkurrenspräglad dialog.
— Dialogen pågår som bäst och vi har nu ett stort engagemang av flera hundra medarbetare i vården som kommer att få tycka till om olika krav vi ställer. Sedan kommer vi att begära in formella anbud från leverantörerna. Tanken är att vi innan semestern nästa år ska ha bestämt vem som ska bli leverantör, säger Ragnar Lindblad, styrgruppsordförande Framtidens vårdinformationsmiljö till Västgötabladet.
Tanken med det nya systemet är att patienterna lättare ska kunna ta del av sin journal och ha kontakt med vården, men framför allt ska det göra att medarbetarna i regionen ska behöva lägga mindre tid på administration och mer tid på att arbeta med vård. Västra Götalandsregionens 49 kommuner är också, i olika grad, delaktiga i arbetet för att information ska kunna delas mellan dem och regionen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer