-Vi tänker försöka bidra till att korruptionsrisker kommer högre upp på den politiska dagordningen. Just nu är det ganska ljummet över hela den politiska linjen, säger IMM:s generalsekreterare Natali Phalén (bilden).
I ett av IMM:s seminarier under Almedalenveckan kommer riksdagspartierna att utfrågas om korruption och bland annat risker vid offentlig upphandling.
Slutsatsen efter Transparency International Sveriges, TI Sveriges, enkät med frågor till partierna är att korruptionsbekämpning har ganska låg prioritet.
Vad kan förändra situationen?
-Att vi påtalar betydelsen av att bekämpa korruption i tid och att det är även är viktigt för ett land som Sverige med väl fungerande strukturer jämfört med många andra delar av världen, säger Natali Phalén.
-Det är en fråga som ständigt måste lyftas fram, men vi menar också att korruption bör ha ett särskilt fokus när regelverket går mot mer användning av direktupphandling vilket ställer krav på att kunna parera ännu mer av korruptionsrisker.
IMM är en av medarrangörerna under Almedalen för en heldag på temat “Tillsammans mot korruption” där Konkurrensverket deltar. Natali Phalén hoppas att ökat myndighetsfokus på korruption ska ge resultat.
-Konkurrensverket har en viktig roll genom sin tillsyn och de erfarenheter som det ger. Det IMM kan göra är att stödja upphandlande myndigheter med kunskap. Vi märker att det finns en efterfrågan på handfasta råd och det försöker vi bidra med, bland annat genom den vägledning som Upphandlingsmyndigheten gav ut förra hösten och som vi bidrog till.
I ett anförande nyligen utvecklade Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten nyordningen med ökat korruptionsfokus:
-I vår prioriteringspolicy finns nu en ny grund för om vi ska prioritera ett ärende, och det är om det finns tecken på korruption eller annat förtroendeskadligt agerande. Det gäller för såväl tillsynen över upphandlingen som konkurrensrätten, sade han under Konkurrensrättsforum i Stockholm.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer