-Antalet rapporter har nästan fördubblats. Jag tror att mycket kan förklaras av att inställningen till visselblåsare har blivit mycket mer positiv, säger Karin Henriksson, grundare av WhistleB, som erbjuder visselblåsartjänster.
-Man ser dem som modiga personer som står för det som är rätt. Den andra trenden är att bjuda in externa intressenter att rapportera.
Undersökningen bygger på redovisning från omkring 200 kunder, merparten med verksamhet i Sverige.
Karin Henriksson säger att merparten av rapporterna handlar om oegentligheter av olika slag, men det går inte att särskilja vad som specifikt berör offentliga inköp och upphandling.
Nytt för många företag och myndigheters visselblåsarfunktioner är att dessa breddats till att vara öppna för fler än de egna medarbetarna.
-Detta är en stark trend att organisationerna bjuder in externa intressenter och där utgör leverantörerna den viktigaste målgruppen. Men även kunder bjuds in i allt större utsträckning. Myndigheterna, regioner, kommuner och städer bjuder ofta in även allmänheten till att kunna blåsa i visselpipan, säger Karin Henriksson.
Definitionen av visselblåsning är information som läcks till medierna eller en specifik funktion för att avslöja oegentligheter och sedan 2015 finns det med som ett vedertaget begrepp i Svenska akademiens ordlista.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer