I en överklagan reagerar företagen över den upphandling av tvätt- och städtjänster som Kramfors kommun genomfört.
Kammarrättsdom meddelades nyligen och till skillnad från i förvaltningsrätten fick Kramfors kommun godkänt för sitt avtal med Samhall, trots att felaktiga CPV-koder använts.
Tvätteriföretagen begär nu att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva målet utifrån att det saknas juridisk vägledning kring vad som ska styra en upphandlings identitet.
De klagande företagen pekar på betydelsen av vägledning kring om tjänsternas karaktär – som tvätt- eller städtjänster – eller deras syfte som användning inom socialtjänsten ska styra valet av tjänstekategori.
I många fall kan det ha stor betydelse för om handläggning ska ske enligt regelverk i EU-direktivet eller om undantagsbestämmelser för sociala tjänster kan tillämpas.
Tvätteriföretagens ombud pekar i ett mejl till Upphandling24.se på konsekvenserna av Kramforsfallet med tjänster som i huvudsak handlar om tvätt av personalkläder men som genom kammarrättens klassificering sorteras inom sjukvård och socialtjänster.
Men en sådan tolkning omfattas de av unionsrättens undantag.
Att det råder osäkerhet kring EU-rättens förenklade bestämmelser konstaterades av lagrådet redan för några år sedan.
Myndighetens jurister ansåg då att regleringen i LOU-direktivet om undantagstjänster är ”påfyllande osystematisk och inte ens motsvarar lågt ställda krav på fullständighet, enhetlighet och överlappningsfri kategoriindelning”.
Tvätteriföretagens ombud argumenterar också i överklagandet för att Högsta förvaltningsdomstolen ska inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer