Hela 84 procent av 530 privata städföretag som inspekterades under 2018 hade någon form av brister i sitt arbetsmiljöarbete.
-Vår slutsats är att mycket skulle kunna förbättras om krav på bra arbetsförhållanden ställs i upphandlingar. Som det är nu vinner i regel billigaste pris – oavsett om det handlar om LOU eller om beställande företag begär in offerter, säger Heli Aarnipuro (bilden) arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
De riktade inspektionerna har varit en del av en treårig nationell insats. Hittills har fokus lagts på privata städföretag som anlitas inom både den privata marknaden och har uppdrag genom offentlig upphandling.
Det är framför allt mindre eller nystartade städföretag som har bristande kunskaper om arbetsmiljölagstiftningen.
-Det är viktigt att städföretag och lokalvårdare kan påverka arbetsmiljön på de arbetsställen där de är verksamma. I det sammanhanget skulle möjligheterna till löpnande dialog om arbetsmiljön kunna regleras genom upphandlingar och göra skillnad, säger Heli Aarnipuro.
Belastningsskador är ett vanlig problem genom lokalvårdares monotona arbete med långa perioder av dammsugning och moppning.
Arbetsmiljöverket har även kunnat notera en uppdelning i kvinno- och mansdominerade arbetsuppgifter inom branschen där främst kvinnliga lokalvårdares arbetsmiljö är utsatt.
-Män utför ofta fönsterputsning, dammsugning och använder maskiner, medan kvinnor exempelvis torkar av smutsiga ytor och moppar golv, säger Heli Aarnipuro.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer