Det framgår sedan myndigheten analyserat den nationella upphandlingsenkät som genomfördes i höstas.
– Genom att ställa miljö- och klimatkrav i offentliga upphandlingar kan kommuner och regioner bidra till att de nationella miljömålen nås. Nationella upphandlingsenkäten visar att det finns betydligt mer att göra för de flesta upphandlande organisationer, kommenterar Maisa Young, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten, i ett pressmeddelande.
Enkäten visar exempelvis att 81 procent av regionerna ställer miljökrav i hög utsträckning men att endast 44 procent följer upp kraven ordentligt.
Bland kommunerna är motsvarande nivåer 62 respektive 24 procent.
– Det är positivt att många organisationer ställer miljökrav. Men uppföljningen behöver bli mycket bättre för att säkerställa att leverantörerna lever upp till kraven som ställs, säger Maisa Young, som lägger ansvaret på högsta ledningen i en organisation att ordna tillräckligt med resurser för uppföljning.
Hon tillägger att leverantörerna vill ha en seriös uppföljning av avtalen. Upphandlingsmyndighetens näringslivsenkät från ifjol visade att endast två av tio leverantörer kunde se en tillräcklig uppföljning av vinnande kontrakt.
– Att följa upp avtalen är viktigt för att bygga upp ett förtroende för den offentliga affären hos näringslivet, säger Maisa Young.
Upphandlingsmyndigheten ser också ett behov av fler analyser av miljö- och klimatpåverkan som beslutsgrund för de krav som ställs.
– En bristfällig analys minskar möjligheterna att ställa relevanta miljö- och klimatkrav som möter verksamhetens mål och behov. Det är också ett missat tillfälle att driva marknaden i en mer hållbar riktning, avslutar Maisa Young.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer