Västra Götalandsregionen slöt i oktober 2015 avtal med ett bemanningsföretag om journalhanteringstjänster i form av transkribering av medicinska journaler, det vill säga utskrift av det läkare dikterar till patientjournaler. Avtalet gäller under ett år och förlängs därefter automatiskt om ingen av parterna säger upp det.
Regionen bedömde att avtalet skulle ligga under gränsen för direktupphandling, som är cirka 505 000 kronor, och valde därför att inte annonsera ut kontraktet inte enligt LOU. Eftersom ersättning skulle utgå per avropat uppdrag framgick inte det slutliga kontraktsvärdet av avtalet.
– Det är viktigt att upphandlande myndigheter gör en noggrann och realistisk bedömning av avtalsvärdet innan man beslutar sig för att ingå ett avtal utan föregående annonsering, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Kristina Geiger.
Redan i november 2015 insåg regionen att avropen, som gjordes på löpande räkning, skulle komma att överstiga direktupphandlingsgränsen, men fortsatte ändå att tillämpa avtalet med hänvisning bland annat till patientsäkerheten. Under perioden oktober 2015 – juli 2016 avropades tjänster till ett sammanlagt värde på cirka 2,3 miljoner kronor. Regionen har ännu inte annonserat en ny upphandling av de aktuella tjänsterna.
– Om det under avtalets löptid skulle visa sig att det direktupphandlade avtalet överstiger direktupphandlingsgränsen, trots att myndigheten inte hade räknat med det, är det viktigt att myndigheten utan dröjsmål inleder ett nytt annonserat upphandlingsförfarande, säger Kristina Geiger.
Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Göteborg (pdf) med krav på att Västra Götalandsregionen döms att betala 450 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer