I ett debattinlägg i Dagens Industri tittar Pär Cronhult, chefsjurist, och Viktor Robertson, jurist, på tankesmedjan Den nya välfärden, tillbaka på vad som hänt under de fem år sedan lagstiftningen skärptes för felaktigheter vid offentlig upphandling. De menar att domar mot olagligt upphandlade avtal i nio fall av tio inte haft något effekt eftersom de upphandlande myndigheterna låtit saken bero.
“Upphandlande myndigheter kan ostraffat underlåta att följa domstolarnas förordnanden, vilka närmast verkar betraktas som ett slags rekommendationer, som myndigheterna fritt kan förhålla sig till”, skriver de i debattinlägget.
För att komma till rätta med detta anser de att Sverige bör införa obligatoriska straffavgifter, ett slags böter, för myndigheter som inte följer upphandlingslagarna.
“Det är uppenbart att det krävs kännbara sanktioner om svenska upphandlande myndigheter på riktigt ska bli intresserade av att följa lagen. En situation där svenska offentliga medel medvetet används på ett lagstridigt sätt får inte fortgå”, sammanfattar Pär Cronhult och Viktor Robertson.
Nu är det ju inte så enkelt att domarna inom offentlig upphandling är som andra domar i förvaltningsrätten där myndigheten gjort något fel mot en individ. Inom offentlig upphandling finns det istället en uppsjö av rättsfall där leverantörer går till domstol för att det inte var dem som vann kontraktet (affärsmässigt ofta att rekommendera faktiskt). Att leverantören vinner i domstol betyder inte att myndigheten per automatik har gjort ett grovt övertramp (även om det så klart existerar).
T.o.m. en leverantör som inte ens lämnat in ett anbud kan välja att gå till domstol för att denne tycker upphandlingen hade brister. Leverantören kan dessutom invänta att all konkurrenter lämnat in sina anbud och myndigheten hittat sin vinnare, innan denne klagar.
Jag säger inte att myndigheterna är utan brister i sina upphandlingar och i sitt tillvägagångssätt, men reglerna är detaljerade och fyrkantiga och i kombination med privata bolag som vill maximera sin vinst så har vi inte ett fungerande överprövningssystem och jag anser att ni lägger fokusen fel om ni vill uppnå en förbättring.
//Li Sjökvist (lisjokvist@hotmail.se)