Upphandlingen av sophantering gäller från den 1 april 2017 till 2022, med tre ytterligare optionsår och beräknas vara värd cirka två miljarder kronor. Efter problem med utförarna under förra avtalet valde Stockholm Vatten att genomföra en funktionsupphandling där innovationer och bättre tekniska lösningar uppmuntrats.
Den vanns av företagen Reno Norden och Suez men försenades av ett formfel. Företagen Liselotte Lööf, Nordisk Återvinning Service och Renall har begärt överprövning och förvaltningsrätten väntas komma med sitt utslag vilken dag som helst.
Enligt uppgifter till SvD finns ingen dokumenterad instruktion i upphandlingen om sophanteringen i Stockholm. Det ska inte finnas några specificerade värderingskriterier eller dokumenterad instruktion till grund för hur de enskilda utvärderarna ska genomföra sitt uppdrag när de ska avgöra vem som vinner upphandlingen.
Pär Cronhult, chefsjurist på Konkurrenskommissionen, företräder också företagen som överklagat. Han är kritisk och pekar på EU-domstolens praxis.
– Samtliga villkor och bestämmelser för tilldelningsförfarandet ska vara formulerade på ett precist och entydigt sätt. Alla anbudsgivare ska kunna förstå den exakta innebörden och tolka dem på samma sätt. Det är som om en historielärare i skolan skulle sätta skolbetyg utan att tala om vad som krävs av eleverna. Alla hemliga kriterier i upphandlingen motsäger direktivet om att undvika korruption, säger Pär Cronhult till SvD.
Han är också kritisk till att identiteten hos de som utfört värderingen hålls hemlig.
– Kompetens eller jäv har inte gått att kontrollera. Man blandar samman kvalifikation med mjuka kvaliteter. Sammantaget gör det att upphandlingen genomförts på ett alltigenom godtyckligt sätt. Stockholm Vatten har i praktiken förbehållit sig en fri prövningsrätt. Därför finns det grund för ingripande enligt Lagen om offentlig upphandling, säger Pär Cronhult till SvD.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer