Efter ett tips startade Konkurrensverket en utredning. Den visar (pdf) att Skolfastigheter i Stockholm, Sisab, gjort otillåtna direktupphandlingar av bilpool under sex år, 2011-2016.
Februari 2007 upphandlades ett avtal om bilpool. Sisab tecknade därefter ett avtal om fem bilar med ett bilpoolsföretag. Avtalstiden var tre plus ett år, som längst till januari 2011med ett uppskattade värdet av upphandlingen till 1 754 800 kr.
I oktober 2010 påbörjades en ny upphandling. Men eftersom den nya upphandlingen inte hann bli färdig innan avtalet löpte ut tecknades ett förlängningsavtal den 31 januari 2011. Avtalet har därefter förnyats automatiskt varje månad och fortsatt att löpa sedan dess.
I början av 2015 hade behovet av bilar ökat. Sisab tecknade därför ett tilläggsavtal om ytterligare sex bilar den 30 januari 2015. Avtalet är ett tillsvidareavtal som löper än i dag.
– Den aktuella otillåtna upphandlingen har pågått i sex år. Det ser vi särskilt allvarligt på, säger Konkurrensverkets tillförordnade generaldirektör, Karin Lunning.
Totalt har Sisab direktupphandlat bilpool för över fem miljoner kronor och överskridit gränsen för direktupphandling varje år.
– Med en öppen annonsering, där fler leverantörer får möjlighet att lämna anbud, ökar möjligheterna att det blir det bästa avtalet till det bästa priset som vinner. Skattebetalarna vinner på att reglerna följs, säger Karin Lunning.
Sisab anger för Konkurrensverket att arbetet med den nya upphandlingen blivit nedprioriterat av olika skäl, bland annat på grund av personalomsättning och betungande överprövningar.
Upphandlingen har annonserats två gånger, i december 2014 och i augusti 2015, men fått avbrytas båda gångerna. Den första gången avbröts den på grund av felaktigheter i utvärderingsmodellen. Den andra gången eftersom Sisab gjorde bedömningen att upphandlingen bröt mot ett ägardirektiv som Stockholms Stadshus meddelat i januari 2015. Enligt ägardirektivet ska bilpool upphandlas centralt i staden. Någon central upphandling har ännu inte gjorts.
Ett sådant avtal beräknas dock vara klart att avropa mot vid årsskiftet 2017/2018. Sisab har därför för avsikt att successivt avveckla avtalet innan dess, för att sedan ansluta sig till det centrala avtalet.
De aktuella lagöverträdelserna skedde för över ett år sedan, vilket innebär att Konkurrensverket inte kan vända sig till domstol med krav på böter/upphandlingsskadeavgift.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer