Mathias Sylwan går hårt åt svenska myndigheter och domstolar när det gäller offentlig upphandling. I en intervju på Forskning.se anser han att det rått en rättslig osäkerhet kring vad som har varit juridiskt möjligt. Han menar att jurister på myndigheter har tillåtit hårda värden som pris, men varit mer tveksam till rättvisemärkt eller andra, liknande krav.
Nu pekar Mathias Sylwan på att, trots att EU:s nya direktiv om offentlig upphandling tillåter lägsta pris-upphandlingar, står det i direktivet att medlemsstaten i sin nationella lagstiftning får förbjuda eller begränsa lägsta pris som utvärderingsgrund. Han menar vidare att Sverige levt i en bubbla där svenska domstolar inte lyft tvister kring hållbar upphandling till EU-domstolen, något som skett i domstolar i andra länder.
– Svenska myndigheter har sett hela rättsordningen från EU som något som handlar om fri rörlighet för företag, och det kanske var sant när romfördraget antogs. Men sedan dess har EU genomgått en utveckling där välfärdstjänster har fått mer utrymme och sociala hänsyn får tas vid upphandling, säger han till Forskning.se.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer