Sedan den 1 september 2008 finns det krav på att organisera läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhus så att läkemedelsförsörjningen sker på ett rationellt och säkert sätt.
Sedan avregleringen av apoteken har läkemedelsförsörjningen till och vid Västmanlands sjukhus drivits på entreprenad.
För närvarande drivs verksamheten av Apoex, men det efter fyra ägarbyten under den avtalsperiod som löper ut den 30 september 2017 väljer nu Landstinget Västmanland att ta över största delen av läkemedelsförsörjningen till Västmanlands sjukhus och driva den i egen regi. Landstingsstyrelsen, som inte var enig, beslutade i går att övertagandet ska ske den 1 oktober nästa år.
Beslutet innebär att landstinget kommer att fortsätta att upphandla leverans av läkemedlen till lastkajen vid sjukhuset. Däremot ska landstinget själv driva alla så kallade farmaceutisk tjänster. Det handlar om skötsel av avdelningarnas läkemedelsförråd inklusive vätskor, kvalitetsgranskning samt tillverkning av främst cellgifter. Även tillhörande specialisttjänster ska drivas i egen regi.
Att driva tjänster i egen regi är inget nytt för landstinget. Sedan tidigare drivs bland annat ambulansdirigeringen i egen regi.
– Läkemedelsförsörjningen är alltför sårbar som det är idag. På det här sättet kan vi använda resurserna mer effektivt. Och med landstingsanställda sjukhusfarmaceuter så befrämjar vi patientsäkerhet och kvalitetsutveckling, säger Denise Norström (s), landstingsstyrelsens ordförande.
Beslutet berör de läkemedel som används för patienter som behandlas i sjukhusvården. Det tidigare avtalet med leverantören har varit värt 16 miljoner kronor .
– Allt fler landsting väljer att göra så här för att få en bättre kontinuitet och högre patientsäkerhet. Erfarenheterna visar att kostnaden blir plus minus noll, eller rent av en viss besparing, säger Denise Norström.
Mot beslutet reserverade sig Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer