Träförpackningar är starka, kostnadseffektiva och flexibla. Nu lanserar branschorganisationen Svenskt Trä en handbok som ska få fler att upptäcka fördelarna.
– Den blir ett viktigt verktyg som underlättar för tillverkare, logistikföretag, inköpare och studenter att ta fram så kostnadseffektiva och funktionella träförpackningslösningar som möjligt, säger Johan Larsson, ansvarig för produktområde Träförpackningar på Svenskt Trä.
All tillverkning av förpackningar inom EU lyder under EU:s avfalls- och förpackningsdirektiv där kravnivån på återvinning för trä är 15 procent. 2030 ökar kravnivån till 30 procent, enligt det nya avfallsdirektivet.
Under 2017 svarade Svenskt Träs förpackningsföretag för 48 procent återvinning, exklusive energiåtervinning.
– Trä är förnybart och går att återanvända och även efter att det återanvänts kan det användas för att generera bioenergi. Det är en av många anledningar till att trä ger ett lägre klimatavtryck än andra förpackningsmaterial, säger Johan Larsson.
Per-Ola Bengtsson, försäljningschef på Åsljungapallen, ser en ökad efterfrågan och kunskap hos kunder och användare.
– Vi har märkt en ökad efterfrågan på förpackningar med stark miljöprofil och vi kan genom ökad kunskap hos kunder och användare nå en bättre och effektivare helhetslösning för förpackning, transport och lagring. Förpackningshandboken skapar förutsättningar för en effektiv dialog mellan tillverkare och användare av träförpackningar, säger han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer