Kampen om vilket företag som ska dirigera ambulanserna i Stockholms läns landsting från den 1 november är hård. Enligt förvaltningsrätten finns det en otillåten reservation i Medhelps vinnande anbud och därför ska det förkastas.
Det var SOS Alarm som överklagade upphandlingen. Man tyckte att Medhelps sätt att hantera arbetstoppar och andra speciella situationer inte överensstämde med kraven i anbudsunderlaget.
Medhelp bekräftar att man kommer att inrätta sin larmcentral i Stockholm eller Danderyd, vilket uppfyller landstingets närhetskrav. I sitt anbud beskrev företaget även möjligheten att koppla samtal vidare till ”externa” larmcentraler som drivs på uppdrag åt andra landsting. Vidareslussning av samtal skulle ske som extra skyddsnät.
SOS Alarm reagerade mot otydligheten i anbudsunderlag samt efterföljande frågor och svar. Företaget tolkade kraven så att även reservkapaciteten skulle finnas inom det geografiska område som Stockholms läns landsting definierat.
Skulle möjligheten att slussa samtal mellan enheterna öppnas hade det varit möjligt för SOS Alarm att lämna ett betydligt lägre totalpris, vilket skulle ha påverkat upphandlingens resultat. Detta eftersom bolaget driver en rad larmcentraler landet över.
Stockholms läns landsting bedömer Medhelps bemanning i lokalerna i Stockholmsregionen som tillräcklig. Vidarekopplingen spelade alltså ingen roll. Fast det räckte inte för att övertyga domstolen.
Landstinget måste enligt domen göra om utvärderingen – utan det vinnande anbudet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer