TCO anser att dagens riksdagsbeslut i enlighet med finansutskottets betänkande i frågan om nya upphandlingsregler att Sverige med största sannolikhet inte uppfyller EU-rättens krav.
– Ett högt tonläge har lett till låsningar i stället för kompromissvilja. Nu är vi tillbaka på ruta ett och är fortfarande fast i en situation där det går att vinna upphandlingar genom att konkurrera med sämre löner och villkor. Det missgynnar de företag som har rimliga villkor för sina anställda, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.
Hon pekar på att TCO arbetat fram ett förslag som skulle innebära att Sverige uppfyller sina skyldigheter gentemot EU. I förslaget är mindre upphandlingar undantagna, samtidigt som det inte går att vinna stora offentliga kontrakt genom låga löner till de anställda.
– TCO:s kompromiss skulle leda till rimliga regler vid offentlig upphandling. Den innehåller bland annat ett undantag för mindre upphandlingar, så att små- och medelstora företag inte drabbas nämnvärt. Jag hoppas att regeringen och allianspartierna nu sätter sig vid förhandlingsbordet med vårt förslag som utgångspunkt. Att bryta mot EU-rätten är allvarligt och inget som Sverige ska ägna sig åt, säger Eva Nordmark.
Fackförbundet Kommunal kallar beslutet ett svek.
– Nu gäller det att driva på för att säkra att skattepengar inte går till lönedumpning. Det är en förutsättning för den svenska modellen att vi har ordning och reda på arbetsmarknaden, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Birgitta Laurent, upphandlingsexpert på Svenskt Näringsliv, menar att regeringens förslag var dåligt underbyggt.
– Det skulle ställa till med stora problem om det blivit verklighet. Vi välkomnar därför att alliansens motion gick igenom, säger hon till Upphandling24.
Stefan Holm på Almega säger till Upphandling24 att inget i riksdagsbeslutet välkomnar social dumpning.
– Om det finns social dumpning i upphandling så ska den förhindras, det är inte acceptabelt. Men de nya reglerna ger också möjligheten att kunna ställa arbetsrättsliga krav om det nu är lämpligt, men även ställa andra kvalitetskrav. Att förkasta anbud och följa upp avtalen blir en väldigt viktig del av detta, säger Stefan Holm som är näringspolitisk expert inom områdena offentlig upphandling, valfrihetssystem och offentlig konkurrens.
Taxi Stockholms ordförande, Dimitrios Faniadis, kommenterar beslutet så här:
– Vi är många inom branschen som är överens om att nuvarande system är ohållbart. Det vi kan hoppas nu är att regeringen återkommer med ett förslag som åtminstone hjälper mot de värsta problemen, att de går tillbaka till ritbordet och återkommer med nya lösningar. Som det är nu riskerar riksdagens beslut att ge klartecken för landsting och kommuner att välja billiga anbudsgivare som inte kan garantera trygghet och hållbarhet vare sig för dem som ska använda servicen eller dem som ska leverera den, säger han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer