Internrevisionen på Örebro universitet kritiserar två direktupphandlingar som gjorts med samma leverantör till ett sammanlagt värde av cirka 1,5 miljoner kronor.
I den ena genomförde Örebro universitet en direktupphandling i februari av konsultstöd, avseende ledning och utveckling med Effect Management. Mellan februari och april har Effect Management fakturerat Örebro universitet sammanlagt 555 540 kronor exklusive moms.
I april genomförde Örebro universitet, med hänvisning till förhandlat förfarande, ytterligare en direktupphandling om konsultstöd avseende ledning och utveckling med samma leverantör, Effect Management. Avtalet omfattar år 2017 och består av 530 timmar konsultstöd beräknat till ett värde av 904 000 kronor exklusive moms. Dessutom har universitetet också genomfört ytterligare en direktupphandling med samma leverantör om konsultstöd avseende ledning och utveckling.
Inför direktupphandlingen ska två konsultföretag kontaktats för referenser. Men ett pm från Internrevisionen (pdf) på Örebro universitet står det att “Internrevisionen har efterfrågat beslutsunderlag i form av konsulternas presentationsmaterial då dessa saknas i diariet men har vid tidpunkten för denna promemoria ej fått tillgång till något underlag”.
Sara Pätsi, internrevisionschef på Örebro universitet, skriver i detta pm vidare att:
“Upphandlingssamordnaren har, genom tjänsteanteckning, utifrån sin roll som stödfunktion för inköp och upphandling, varit tydlig med att tillämpningen av undantagen i detta specifika inköp troligen inte harmoniserar med aktuell lagstiftning eller rättspraxis på området. Denna bedömning har gjorts i samråd med ekonomichefen”.
Trots detta har inga åtgärder vidtagits.
– Universitetsledningen har gjort en annan bedömning än internrevisorn. Internrevisorn skrev att det troligen inte harmoniseras med aktuell lagstiftning. Skulle det varit “definitivt inte” skulle det vara en annan sak, säger Johan Schnürer, rektor på Örebro universitet, till Nerikes Allehanda.
Internrevisionen kritiserar också en eventuell jävsituation.
“Vidare framkommer det även att ansvarig person som undertecknat båda avtalen för Örebro universitet tidigare har varit yrkesverksam hos samma arbetsgivare vid samma tidpunkt som en av de ansvariga konsulterna hos leverantören. Detta faktum kräver, enligt internrevisionens bedömning, en hantering som genomsyras av transparens och följsamhet till gällande regelverk för att skapa förtroende och tillit både inom och utanför myndigheten”.
Det är universitetsdirektör Louise Pålsson som tidigare varit kollega med den konsult på Effect management som utfört uppdragen.
– Påståendena om jäv är helt felaktiga. Det har figurerat en hel del rykten som inte stämmer, säger Louise Pålsson till Nerikes Allehanda.
Internrevisionschefen avslutar sitt pm med orden:
“Med hänvisning till redovisat underlag är internrevisionens uppfattning att universitetet har utsatt sig för risker som kan skada förtroendet för verksamheten.”
Varför nöjer ni er med universitetsdirektörens svar om att “[p]åståendena om jäv är helt felaktiga”? Hon borde ha fått en följdfråga om vilka “rykten som inte stämmer”.