Utstationeringsdirektivet innehåller regler för personer som utstationeras av sin arbetsgivare till ett annat land, för att arbeta där under en begränsad tid. Regeringen har tillsammans med flera andra länder drivit på för att få till stånd en ändring av utstationeringsdirektivet. Regeringen anser att principen bör vara lika lön för lika arbete enligt tillämpliga lagar och kollektivavtal i arbetslandet, med respekt för den fria rörligheten.
Den principen höll på att gå om intet då förslaget till revidering av utstationeringsdirektivet läckte i torsdags. I förslaget skrev Kommissionen att lagstadgade minimilöner skulle gälla, utan ett ord kollektivavtal. Flera av arbetsmarknadens parter, som TCO, LO, Svenskt Näringsliv och Saco varnade då för ingrepp i den svenska modellen och skickade protester till EU-kommissionen.
Nu har det slutgiltiga förslaget kommit och det innehåller formuleringar som har lättat många parter och Sveriges regering.
Något av det mest uppenbara är att man nu kan kräva lön och andra ersättningar på samma nivå som gäller för de inhemska löntagarna.
– Det har varit en väldigt viktig fråga för Sverige att inte konkurrera med lägre löner. Det här är en mycket stor seger för vad den svenska regeringen drivit, förklarade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s), under gårdagens pressträff där EU-kommissionens förslag kommenterades tillsammans med statsminister Stefan Löfven.
Erik Olsson, advokat och partner på advokatfirman Kahn Pedersen säger att det är svårt att överblicka vilka konsekvenser detta får för regeringens förslag om krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentlig upphandling som just nu remissbehandlas.
–Det man kan säga så här långt är att kommissionen har föreslagit betydande förändringar i utstationeringsvillkoren. Utgångspunkten ska nu vara att man ska kunna kräva lika lön för lika arbete, inte bara minimilön, vid utstationerad arbetskraft, säger Erik Olsson.
Han tycker att det ska bli intressant att se vilka konsekvenser ändringarna får under den remissrunda som just nu pågår.
– Det ska bli intressant att se i vilken mån remissinstanserna plockar upp denna ändring i de svar som ska in nu den 21 mars, säger Erik Olsson.
Frågan om lägstalön har varit besvärande för regeringen som gick till val på att verka för en förändring av utstationeringsdirektivet för att ge arbetstagare från andra EU-länder samma villkor som svenska anställda.
– Som vi tolkar detta kommer Sverige att kunna kräva inte bara kollektivavtalens lägstalöner av de utländska företagen, utan också andra ersättningar som utgår enligt de svenska avtalen. Vi har också fått tydliga skrivningar om att våra kollektivavtal ska gälla, säger hon.
Några övriga ändringar som är med i det nuvarande förslaget är att direktivet blir obligatoriskt i alla branscher, inte bara i byggbranschen.
Ylva Johansson berättade vidare att en hel del länder har allmängiltigförklarade avtal och frågan har varit om Sverige, som inte har det, kommer att kunna åtnjuta samma avtalsrättigheter.
– I frånvaro av allmängiltigförklarade avtal ska ändå avtal gälla enligt subparagraf §3:8 i direktivet. Dessutom kommer man, om man har krav som gäller hela entreprenörskedjan under till exempel en byggentreprenad, få ställa samma krav även om finns utstationerade företag i entreprenörskedjan, säger Ylva Johansson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer