Forum Jämställdhet, ett bolag ägt av föreningen Sveriges kvinnoorganisationer, har tillsammans med Public Insight undersökt hur stor del av kommunernas inköp som görs från leverantörer med styrelser där andelen kvinnor/män ligger i spannet 40–60 procent. Dessa definieras som jämställda.
Kartläggningen omfattar inköp på 394 miljarder kronor från 76 000 leverantörer år 2022.
Slutsatsen är att 96 procent av leverantörerna har ojämställda styrelser. Vidare att 84 procent av inköpen, räknat i kronor, gick till bolag med styrelser med sned könsfördelning.
I toppen återfinns Linköping där 50 procent av kommunens totala inköp från företag kom från jämställda sådana, följt av Gagnef, Köping, Haninge och Getinge (se tabell). I botten av rankingen ligger de fem kommunerna Karlskrona, Askersund, Eda, Årgjäng och Habo. Där gjordes endast tre procent av kommunens inköp från bolag med jämställda styrelser.
Beatrice Nordling, chefsekonom på Forum Jämställdhet, betonar att det finns stora skillnader mellan kommunerna som inte verkar bero på storlek, geografiskt läge eller storleken på kommunens inköp. Inte heller på om mer eller mindre köp gjorts från de mansdominerade bygg- och anläggningsbranscherna.
– Det kan vara så att vissa av kommunerna jobbar aktivt med jämställdhet med sina leverantörer, eller att det finns ett regionalt näringsliv som är mer jämställt än snittet i Sverige. Även inom detta område har kommunen möjlighet att påverka. Det kan säkert bero på annat också och här har de olika kommunerna bättre koll på sina specifika förutsättningar.
Hon uppmanar alla kommuner att ställa tydliga krav på jämställdhet i sina upphandlingar.
– Särskilt viktigt är att ställa krav på företag i bygg- och anläggningsbranschen där inköpen är som störst. Kraven kan omfatta både företagets organisation och produkten de levererar, säger Beatrice Nordling.
Noteras kan att styrelsen för Forum Jämställdhet Sverige AB består av sex kvinnor och inga män, enligt Allabolag.se.
Varför är er egen styrelse inte jämställd?
– Det är fortfarande så att få män driver jämställdhetsfrågor och vill engagera sig ideellt (styrelsen är inte arvoderad), säger Beatrice Nordling.
Hon lyfter också fram att andelen företag med enbart kvinnor i styrelsen endast utgör 5 procent av det totala antalet bolag i undersökningen. Motsvarande andel för enkönade bolag med enbart män är 41 procent.
– Det är tyvärr fortfarande så att kvinnor är gravt underrepresenterade i näringslivet, och man får nog säga att de få bolag som bara har kvinnor i styrelsen just nu fungerar kompenserande för övriga näringslivets bristande representation av kvinnor, säger Beatrice Nordling.
Kommunerna med högst andel inköp från jämställda bolag
- Linköping 50 procent
- Gagnef 47 procent
- Köping 42 procent
- Haninge 30 procent
- Götinge 30 procent
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer