Genom att ställa hållbarhetskrav på vildfångad fiskråvara hjälper upphandlare till att ta ansvar för att djuphavslevande arter inte hotas samt att den omgivande havsmiljön skyddas. Att ställa krav på hållbart odlad fiskråvara är lika viktigt då detta gör det möjligt att undvika sjukdomar, kemikalier och att eventuella läkemedel inte sprids i den omgivande vattenmiljön.
Miljöstyrningsrådet har nu uppdaterat hållbarhetskraven på vildfångad och odlad fiskråvara, både färsk och fryst. Till förändringarna hör kravet på hållbar ekologisk produktion särskilts från kravet på odlad fisk. Genom att ställa krav på hållbar ekologisk produktion av fisk och skaldjur säkerställer man att vattenbruket är skonsamt för miljön och att utsläpp från odlingen inte orsakar övergödning.
Även den tillhörande så kallade fisklistan är aktualiserad. Sofia Widforss, som har lett detta arbete på Miljöstyrningsrådet, säger att den är efterfrågad av både upphandlare och leverantörer:
– Fisklistan används i hög utsträckning i såväl upphandlingar som i avrop på avtalen.
Syftet med listan är att underlätta offentlig upphandling och beställning av fiskarter från hållbara bestånd. Den grundar sig på aktuella forskningsrön från bland annat Internationella havsforskningsinstitutet och är väl använd i kommuner och landsting.
Fiskarter som listas med rekommendationen ”bra” kan köpas i större mängd vid upprepade tillfällen. Arter med ”ok” bör bara köpas i mindre mängder vid enstaka tillfällen medan ”avstå” indikerar att beståndet är svagt.
Hållbarhetskrav och lista är framtagna i en bred förankringsprocess med olika intressenter. Arbetet har genomförts med en expertgrupp bestående av representanter från offentlig sektor, leverantörer och miljöorganisationer som Världsnaturfonden WWF.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer