Hennes prognos för helåret – baserat på 2242 inkomna mål fram till 23 oktober – är totalt 2760 överprövningsmål i förvaltningsrätterna.
Det skulle i så fall bli en ökning med ungefär fem procent jämfört med 2022.
– Det är lite förvånande att ökningen inte är större eftersom antalet överpröningsmål brukar öka under en lågkonjunktur. Men det kan vara så att vi nu fått svar på så många frågor att vi inte behöver fråga domstolarna så ofta, säger Anna Ulfsdotter, som refererar till att nuvarande lägre nivå kan jämföras med all-time-high: 4188 mål under 2016.
I kammarrätterna märks en större ökning av antalet mål, från 557 ifjol till prognosen 838 i år. Även till Högsta förvaltningsrätten märks en ökning men med begränsade utsikter till prövning som meddelas för endast 1,1 procent av alla mål.
Anna Ulfsdotter noterade ifjol en kraftig minskning av andelen mål där kammarrätterna beviljade prövningstillstånd till rekordlåga 15,9 procent.
Nu studsar det tillbaka något till 17,4 procent, men en delförklaring kan enligt Anna Ulfsdotter vara handläggningen av SKR:s nationella hyrpersonalupphandling som räknas som ett stort antal mål vid Kammarrätten i Göteborg.
– Förhoppningsvis får vi fler avgörande i kammarrätterna. Den kraftiga nedgången ifjol var lite chockerande, säger Anna Ulfsdotter.
Anna Ulfsdotter ser ingen tydlig effekt av det skyndsamhetskrav som gäller sedan halvårsskiftet ifjol vid handläggning av upphandlingsmål. Snittet för sakprövade mål är 3,2 månader i förvaltningsrätterna och 4,1 månader i kammarrätterna.
– Men det skiljer lite mellan domstolarna där exempelvis Förvaltningsrätten i Luleå jobbar riktigt raskt och klarar ett upphandlingsmål på i snitt 1,6 månader.
En trend att formaliabrister blivit vanligare lyftes fram av Anna Ulfsdotter.
-Det är olyckligt att man missar saker och att det leder till återförvisning av ett mål som därmed tar ännu längre tid.
Anna Ulfsdotter använder data från Domstolsverkets statistikavdelning som underlag för målutvecklingen.
Praxisdagen arrangeras av Inköpsrådet och med en konferens även i Göteborg 28 november.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer