-Jag tycker det är självklart att upphandlande myndigheter ska kunna kontrollera att offentliga medel inte används för att finansiera oseriösa eller kriminella verksamheter. Idag är det inte tillräckligt enkelt att göra, så visst finns det ett behov av ett system som gör det enklare göra sådana kontroller. Men exakt hur ett sådant system bör se ut kan jag tyvärr inte svara på i dag – det är en fråga som skulle behöva utredas närmare, säger Ida Karkiainen i en kommentar till slutrapporten.
Totalt 29 åtgärdsförslag finns med i välfärdskommissionens slutredovisning, bland dem ett med rubriceringen ”Tillgång till uppgifter om leverantörer vid upphandling”.
Kommissionen beskriver där problematiken med upphandlade myndigheter som är skyldiga att kontrollera om tilltänkta leverantörer betalat skatter och socialförsäkringsavgifter, samtidigt som det är ”komplicerat och i vissa fall omöjligt” att få tillgång till nödvändiga uppgifter som beslutsunderlag.
”Det bör skapas ett system för att hämta in och tillgängliggöra relevanta uppgifter från berörda myndigheter i syfte att pröva om en leverantör i offentlig upphandling ska uteslutas.”, skriver Välfärdskommissionen, som även öppnar för att kontrollsystemet kan omfatta leverantörer inom valfrihetssystem, LOV.
Välfärdskommissionen arbetade i två års tid med sitt uppdrag och kan sägas ha särskild tyngd genom att det leddes av Magdalena Andersson.
Ida Karkiainen anslöt som nytt statsråd till arbetet i dess absoluta slutskede efter tidigare civilministern Lena Micko.
Regeringen kommer nu att bevaka handläggning och utredning av de olika åtgärdsförslagen med sikte på en samlad uppföljning framåt vårkanten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer