Under hösten kom en rapport från Konkurrensverket som visade att landstingens nota för hyrläkare inom primärvården under 2014 uppgick till 1,1 miljarder kronor. Totalt hyrde landstingen in personal av olika kategorier för 3,4 miljarder kronor.
Många vårdcentraler går back på grund av att man tvingas hyra in läkare. I december rapporterades om en inhyrd läkare vid kvinnokliniken vid Sollefteå sjukhus som kostade 200.000 kronor – i veckan.
Nu har vårdcentralen i Höör lyckats minska sina kostnader för hyrläkare med över sex miljoner kronor på ett år samtidigt som Region Skåne ökade sina utgifter för hyrläkare under samma period med 34 procent.
När verksamhetschefen Annica Lusth började i oktober 2013 hade vårdcentralen hamnat i den onda spiral som många vårdcentraler befinner sig i med få fast anställda, många som gått i pension eller sagt upp sig, stor omsättning på chefer och en sviktande ekonomi. 2014 kostade inhyrda läkare 6,4 miljoner kronor för vårdcentralen i Höör. 2015 sjönk kostnaden till 312.000 kronor.
Annica Lusth säger till P4 Malmöhus att vårdcentralen haft tur då hon lyckades få två av hyrläkarna att stanna på vårdcentralen som ST-läkare samtidigt som de fick tag på fasta distriktsläkare.
– Vi hade hyrläkare som var här under längre tid och de som var här under kortare tid. Det var en ständig ruljangs på hyrläkare vilket skapar en otrolig belastning för övrig personal. Inte bara för läkargruppen utan för all annan personal också. Det är jobbigt att få in olika doktorer ibland varje vecka eller månad, säger hon till P4 Malmöhus.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer