I samband med flyktingkrisen hösten 2015 växte behovet av svenska för invandrare, SFI, enormt. Behovet gjorde att många privata utbildningsföretag skrev kontrakt med kommuner. I början av februari sände TV4-programmet Kalla Fakta ett program om Thorengruppen Astars SFI-verksamhet vid Liljeholmen i Stockholm som rapporterade om bland annat brister i lärartäthet och kompetens.
Granskningen har fått regeringen att tillsätta en utredning för att se över kvaliteten inom SFI-undervisning.
Ledningsgruppen i moderbolaget Thorengruppen informerades två dagar efter att Kalla Faktas program sänts att det fanns indikationer på att det även fanns brister i SFI-undervisning i Malmö.
Malmö stad har upphandlat SFI-utbildningar av fem externa anordnare; Astar, Alpha CE, Hermods, Miroi och Iris Hadar. I avtalen kräver kommunen bland annat att företagen ska ha en viss andel behöriga lärare med lärarlegitimation och 60 högskolepoäng i svenska som andraspråk. Företagen ska varje månad redovisa personallistor till Malmö stad för att styrka att de lever upp till avtalet.
Astar, som haft avtal sedan 2o14, har under den senaste tiden tappat ett flertal behöriga lärare och upptäckt att de bemanningslistor som levererats till Malmö stad varit felaktiga. Inskickade personallistor till Malmö stad stämde inte med den verkliga bemanningen.
– Jag kan konstatera att Astar Malmös SFI inte lever upp till flera punkter i avtalet med Malmö stad. Det gäller såväl lärartäthet som lärarbehörighet samt vissa personalfunktioner som stadgas i avtalet. Att felaktiga listor skickats in till Malmö stad är helt oacceptabelt och något som ledningen i Thorengruppen inte känt till. Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder för att ta fram alla fakta och redovisar nu dessa för Malmö stad, sa Lena Sandlin, operativ chef för Thorengruppen, när bristerna uppdagades.
Thorengruppen har redovisat alla fakta för Malmö stad och begärt omförhandling av avtalet för att reda ut hur denna situation ska hanteras på bästa sätt.
Malmö stad väljer nu att polisanmäler bristerna i utbildningsbolaget Astars personalredovisning för SFI-utbildning till kommunen.
– De allvarliga brister som framkommit gällande Astars agerande är av sådan art att vi beslutat att polisanmäla, säger förvaltningsdirektör Lars Rehnberg på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.
Via förvaltningens juridiska ombud pågår en granskning av Astars verksamhet för att utreda omfattningen av bristerna. Resultatet av granskningen bildar underlag för Malmö stads fortsatta agerande.
Hittills har Malmö sett att Astar, mellan oktober 2017 till februari 2018 fakturerat Malmö stad för 30 heltidstjänster per månad, vilket avtalet stipulerar, men endast haft elva på plats, uppgifter man fått via moderbolaget Thorengruppen. Det innebär att Astar fått cirka 7,7 miljoner kronor för mycket i ersättning.
– Samtidigt arbetar vi på förvaltningen med fullt fokus med en rad åtgärder för att säkerställa de berörda elevernas rätt att fullgöra sin utbildning, säger Lars Rehnberg.
Förvaltningen genomför även en omgående översyn av såväl organisation, roller och rutiner i hantering av upphandlad verksamhet i syfte att samordna och förstärka uppföljning och tillsyn.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer