I april började Anders Kvist som upphandlingschef på förvaltningen Inköp och upphandling, Göteborgs Stad.
– Jag träffade förvaltningschefen Henrik Karlsson på en konferens och gillade hans inställning till utveckling. Därför sökte jag den här tjänsten, säger Anders Kvist.
De senaste fem åren har Anders Kvist varit upphandlingschef på Uddevalla kommun. Dessförinnan arbetade han med upphandling på Västra Götalandsregionen.
I Göteborg är uppdraget strategiskt, snarare än operativt.
– Jag har ett stort fokus utåt och är med och säljer in Göteborgs Stads gemensamma inköpsmål och hur vi ska upphandla för att nå dessa.
Upphandlarna spelar en viktig roll som förebilder ut mot verksamheten, betonar Anders Kvist.
– Vi gör det lättare för beställare att göra sina inköp korrekt, och då måste vi själva tro på det vi gör. När det finns en tydlig linje hoppas jag att vi alla tillsammans både kan och vill agera ambassadörer för vår avtalsprocess, men även inköpsstrategier.
Inköp och upphandling har i uppdrag att implementera en gemensam inköpsprocess i alla förvaltningar i Göteborgs Stad de närmaste åren.
– Staden kommer att kunna spara mycket pengar och tid genom en tydligare styrning, pengar och tid som istället kan läggas på prioriterade kärnverksamheter, säger Anders Kvist.
Han berättar om den så kallade effekthemtagningsmodell som används i Uddevalla och som synliggör hur mycket verksamheterna sänker sina kostnader genom att följa ramavtalen.
Besparingen blir synlig för politikerna som kan välja att styra om resurser till annat.
– Normalt syns inte hur bra upphandlingar minskar kostnaden för en verksamhet eftersom de ändå gör slut på sin budget. Med en sådan här modell kan politikerna göra tydligare prioriteringar.
Att inför en liknande modell i Göteborg är dock svårt, eftersom kommunen är så stor.
– Men jag gillar principen, säger Anders Kvist.
I hans uppdrag ingår att utveckla relationen med leverantörerna. Det finns ett behov av att bli bättre på att möta företagen och förstå hur de tänker kring en affär, betonar han.
– Vad är det som gör att de vill lämna ett bra anbud och vad kan vi göra bättre?
Anders Kvist förklarar samtidigt att han tycker att bilden av upphandling som sprids i medier är överdrivet negativ och behöver nyanseras.
– Det är bekymmersamt att den här ensidiga bilden sprids. Samtidigt måste vi som arbetar med upphandlingar bli bättre på att lyfta fram goda exempel och visa upp goda affärer, gärna i samarbete med leverantörerna, säger Anders Kvist.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer