Varje år serverar 200 köksmedarbetare cirka tre miljoner luncher till barn, ungdomar och äldre i Kristianstads kommuns 132 matsalar. Numera anpassas menyerna efter vad säsongen erbjuder. Det kan vara rotfrukter på hösten och citrusfrukter på vintern.
– Genom att öka andelen grönt, ha fler ekologiska produkter och säsongsanpassa menyerna arbetar vi för ett mer hållbart samhälle, säger Pierre Månsson, kommunstyrelsens ordförande.
Maträtterna är i högre utsträckning än förr baserade på grönsaker och baljväxter. Lena Larsen, som är kostchef inom omsorgen, poängterar att kött, fisk och kyckling kommer att serveras även i fortsättningen:
– Några gäster kanske blir oroliga och tror att det inte blir något kött längre, men det serverar vi även i fortsättningen. Vi ökar bara andelen grönsaker, säger hon.
Mer ekologiska produkter, ökad andel grönt och säsongsanpassade menyer är helt enligt den livsmedelspolicy som antogs i fjol. Policyn ställer också höga krav på djurhållning.
– Vi har dessutom samordnat distributionen av varor till våra verksamheter, för att minska transporterna och ge förutsättning för fler lokala leverantörer av livsmedel, säger Fredrik Axelsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer