-Från Migrationsverkets sida är vi mycket nöjda med regeringens beslut, säger Charlotte Lilliestierna Ehrén, upphandlingsjuridisk expert på Migrationsverket.
-Nyttan är självklart i första hand att vi som statlig, upphandlande myndighet kan få de uppgifter vi behöver från en och samma källa, på samma sätt som innan Skatteverkets ställningstagande. Det sparar onekligen en hel del tid.
Nästan som en sommarpresent till upphandlande myndigheter meddelades beslutet för några dagar sedan genom finansdepartementet, undertecknat Lena Micko som ansvarigt statsråd.
I myndighetstvisten mellan Skatteverket och Migrationsverket går regeringen på den senares linje om att generalklausulen i offentlighets- och sekretesslagen, OSL, kan tillämpas för att få ut uppgifter om en leverantörs betalningsskyldighet för skatter och sociala avgifter.
Regeringen hänvisar i sitt beslut till att skyldigheten att betala skatter utgör obligatorisk grund för uteslutning av leverantörer enligt LOU och att intresset för att kunna kontrollera ett företag väger tyngre än sekretesshänsyn.
Efter ett ställningstagande av Skatteverket för drygt ett år sedan har upphandlande myndigheter annars varit hänvisade till Kronofogden för kontrollen. Den tidigare direktvägen till Skatteverket genom blankett SKV-4820 har varit stängd.
Att ärendet nu avgjorts i regeringskansliet istället för domstolsvägen hänger ihop med specialbestämmelser i OSL.
En statlig myndighet som lyder under regeringen kan överklaga ett beslut från annan myndighet om att inte lämna ut handling eller uppgifter med särskild rätt för regeringen att pröva saken utan möjlighet till överprövning.
Migrationsverket uppger att Skatteverket igår var i kontakt med myndigheten om att verkställa beslutet. Fast just i det aktuella pilotärendet – med 15 månader på nacken – är Migrationsverkets intresse för skatteuppgifterna sedan länge överspelat.
Myndigheten har dock i sin argumentation till regeringen allmänt lyft fram betydelsen av att kunna använda Skatteverket fullt ur som källa för skattekontroller.
Dagligen handlar det om runt 15 sådana kontroller av leverantörer i samband med annonserade upphandlingar, direktupphandlingar och avrop från ramavtal. Dessutom genomför Migrationsverket varje kvartal skattekontroll av samtliga leverantörer och då handlar det om närmare 10 000 företag.
-Eftersom regeringsbeslutet är ett beslut i högsta instans kommer det att vara prejudicerande och de myndigheter som omfattas av generalklausulen i OSL ska alltså, med hänvisning till beslutet, kunna få ut samtliga uppgifter från Skatteverket i fortsättningen när vi gör skattekontroller, säger Charlotte Lilliestierna Ehrén.
I morgon: Skatteverket om regeringsbeslutet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer