Hållbarhetspolicyn beslutades av Addas styrelse förra veckan och bygger på tre huvudområden: att Addas erbjudanden ska bidra till ett hållbart samhälle, att verksamheten ska bedriva på ett hållbart sätt och att Adda ska bidra till en hållbar arbetsplats.
– Policyn tar avstamp i Addas vision om att underlätta vardagen för våra kunder, frigöra resurser till välfärden och bidra till ett hållbart samhälle genom att erbjuda offentlig sektor avtal och tjänster inom strategisk försörjning, säger Emilia Broniarczyk, hållbarhetsstrateg på Adda Inköpscentral.
– Dessutom fastslår den att Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling är vår ledstjärna som ständigt driver vårt hållbarhetsarbete framåt.
Av de 17 globala målen ska särskilt fokus läggas på 6 av dem. Det är mål som bland annat täcker in bekämpning av klimatförändringar samt att konsumtion och produktion ska vara hållbar.
– Alla medlemmar i Addas ledningsgrupp fick i uppdrag att sätta sig in i Agenda 2030 för att kunna välja vilka mål som vår verksamhet har störst möjlighet att bidra till. Tillsammans kom vi fram till att vårt arbete ska fokusera på mål 3, 4, 8 12, 13 och 16, säger Emilia Broniarczyk.
Hållbarhetspolicyn gäller för hela Addakoncerenen med inköpscentralen, Adda kompetens och Adda affärsconcept.
I en artikel på Addas webbplats kommenterar vd Eva-Lotta Löwstedt Lundell:
– Att få på plats en modern, tydlig och lättförståelig hållbarhetspolicy som går att tillämpa på hela verksamheten har varit viktigt för oss, för att kunna driva hållbarhetsarbetet framåt och möta våra kunders behov och långtgående ambitioner.
Det fortsatta arbetet tar nu sikte på en översyn av övriga styrdokument och särskilt riktlinjer för hållbara inköp som förberedelse för om den så kallade ”ska-reformen” träder ikraft.
Den nya regeringen har fått ärva förslaget från den tidigare S-regeringen. Den nye civilministern Erik Slottner har dock uttryckt tveksamhet över ”ska-reformen”. Beredning pågår i regeringskansliet.
Emilia Broniarczyk pekar på att Adda redan har rutiner för att beakta hållbarhetsaspekterna klimatet, miljön, människors hälsa, djuromsorg samt sociala och arbetsrättsliga aspekter om upphandlingens art motiverar det. Detta genom bland annat inköpscentralens Agenda 2030-analys och riktlinjer för exempelvis fossilfria transporter.
– Men vi behöver övergripande riktlinjer där vi fastställer vårt ansvar för tillbörlig aktsamhet, våra inköpsmetoder och våra leverantörer. Om ska-reformen träder i kraft den 1 juli kommer vi att ha riktlinjerna på plats till dess, annars hösten 2023.
– När vi har hela ramverket på plats kommer vi fortsätta att förankra hållbarhetsarbetet i organisationen genom utbildning av alla som är ansvariga för ramverkets genomförande och fortsatt metodutveckling, säger Emilia Broniarczyk.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer