De tre partierna har lämnat in varsin följdmotion med olika invändningar sedan propositionen nått riksdagen för beredning i finansutskottet och senare omröstning i kammaren med sikte på att ny lagstiftning ska träda ikraft 1 februari nästa år.
Kristdemokraterna ser positivt på förslagen att underlätta för idéburen sektor att delta i offentlig upphandling, men betonar att ett nytt regelverk måste följas upp.
-Skulle en sådan uppföljning visa att de positiva effekter som eftersträvas uteblivit bör man överväga att helt undanta upphandlingar under tröskelvärdet av vissa välfärdstjänster från LOU, vilket också fanns med som förslag i utredningen Palett för ett stärkt civilsamhälle, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för KD.
-Ett sådant undantag skulle kunna ge ökad frihet och en förbättring för sektorn. LOU ersätts då av generella förvaltningsrättsliga principer, såsom principen om objektivitet, och förbudet mot att gynna enskilda näringsidkare.
Kristdemokraterna efterfrågar även klarhet kring IOP, idéburet offentligt partnerskap.
-Vad gäller IOP och närliggande frågor så har regeringen verkligen släpat benen efter sig. Utredningen presenterade sina förslag 2019 och regeringens senfärdighet har bidragit till att den våta filt som lagts över utvecklingen av IOP och annan samverkan mellan ideella aktörer och det offentliga som ligger vid sidan av traditionell upphandling legat kvar under orimligt lång tid. Det måste bli en snar ändring av detta och den proposition som utlovats under lång tid måste snarast framläggas för riksdagen att behandla, säger Jakob Forssmed.
Vänsterpartiets följdmotion föreslår bland annat skarpare skrivningar kring onormalt låga anbud med formuleringen att en upphandlande myndighet ”ska” förkasta ett anbud om den finner att anbudet är onormalt lågt istället för ”får”.
V menar också att skrivningen att miljöhänsyn ”bör beaktas” ska skärpas till ”ska beaktas”.
I Centerpartiets följdmotion ges beröm för att småföretagens intressen ska beaktas i riktlinjer för direktupphandling. Men partiet ser risker med propositionen
”De ökade möjligheterna till direktupphandling riskerar att leda till att lokala, små företag och idéburna organisationer får det svårare att delta i upphandlingar. För mindre företag är det ofta svårt att få kännedom om upphandlingar om de inte annonseras, vilket talar för att större företag med upparbetade relationer och resurser att arbeta med proaktiv försäljning gynnas.”, skriver Centerpartiet, som föreslår att regeringen ska återkomma med förslag om hur upphandling kan ”småföretagssäkras”.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer