I september 2020 fick Sverige i uppdrag av EU att bygga upp ett gemensamt lager av sjukvårdsmaterial.
Med start i början av juni har nu ett 40-tal leveranser av medicinteknisk utrustning samt personlig skyddsutrustning som ventilatorer, andningsmasker och skyddsrockar anlänt till MSB:s lager i Kristinehamn.
Materialet ska användas vid stora kriser när EU-ländernas egna resurser inte täcker behoven.
Då ett land behöver efterfråga stöd, vänder de sig till Emergecny Responce Coordination Centre, ERCC, som koordinerar EU-medlemsländernas förfrågningar om hjälp.
ERCC bestämmer sedan vilket lager som ska aktiveras. Om det är Sveriges lager som ska användas är det sedan MSB:s uppgift att och skicka utrustningen till det land som behöver det.
– Vi har alla lärt oss att hälsokriser kan drabba vår kontinent när som helst. För att vara bättre förberedda för framtida kriser är jag stolt över att Sverige nu är ansvarigt för Europas gemensamma beredskapslager för sjukvårdsmaterial, säger Janez Lenarčič, EU-kommissionär med ansvar för krishantering
EU bygger totalt upp nio olika lager runt om i Europa. Lagren finns i Tyskland, Rumänien, Grekland, Belgien, Sverige, Danmark, Ungern, Slovenien och Nederländerna.
MSB leder projektet och ansvarar för lagerhållning och uttransport av efterfrågat materiel. Försvarets materielverk, FMV ansvarar för upphandling av medicinteknisk utrustning samt skyddsutrustning. Socialstyrelsen stödjer MSB och FMV i utvecklingen av projektet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer