Advokat Anna Ulfsdotter Forssell är den som utsetts till särskilda utredare för den utredning som ska se över de nationella bestämmelserna om offentlig upphandling, det vill säga de bestämmelser som inte styrs av EU-direktiven. Hon ska också se över frågor som rör överprövning av upphandlingar.
Namnet på utredningen är nu “Utredningen om vissa förenklade upphandlingsregler”.
Förra veckan utsåg regeringen de 23 experter som ska bistå Anna Ulfsdotter Forssell i utredningen och hon är mycket nöjd med dem som utsetts.
– Jag är väldigt glad att jag fått 23 utomordentligt kompetenta experter utsedda av regeringen, men också att jämställdheten är beaktad på så vis att det är tolv kvinnor och elva män, säger Anna Ulfsdotter Forssell till Upphandling24.
Trots att det är många kända namn i listan med experter har kritik kommit mot att det endast är en enda person som är upphandlare i gruppen, Martin Kruse.
– Den kritiken kan jag inte förstå. Martin Kruse har titeln verksamhetsområdeschef på Arbetsförmedlingen, och arbetar praktiskt med upphandlings- och inköpsfrågor, men han är också ledamot i styrelsen för organisationen Sveriges Offentliga Inköpare, SOI. Som sådan är hans uppgift, liksom övriga experters, att fånga upp sina respektive organisationers och verksamheters synpunkter och ta med dem in i utredningsarbetet, säger Anna Ulfsdotter Forssell.
Hon anser också att det finns stor praktisk upphandlingskunskap även hos andra personer bland experterna.
– Även om man inte har titeln inköpare eller upphandlare är det många utsedda experter som praktiskt arbetar med och bistår i upphandlingsärenden, som exempelvis Åsa Edman på SKL Kommentus, Eva Sveman på SKL som företräder 290 kommuner samt därtill landstingen och regionerna, men också Rickard Lindmark, FMV, och Anna Ekberg på Statens inköpscentral, Kammarkollegiet. Även Patricia Lehman från Fortum kan nämnas bland dessa. Fortum upphandlar enligt LUF. Det är viktigt att det också finns företrädare som tillämpar LUF närvarande och då är nyss nämnda expert en sådan men det är också viktigt att komma ihåg att också SKL har många medlemmar som är verksamma inom försörjningssektorerna och som tillämpar LUF i sina upphandlingar.
Anna Ulfsdotter Forssell är väldigt nöjd med bredden på expertkunskapen och de delar av Upphandlingssverige den representerar. Enligt henne har hon fört en dialog med regeringskansliet som lett fram till dessa namn.
– Såvitt jag kan se nu är det inget område som saknas. Vi har tänkt på att få med inköpscentraler, företrädare för olika upphandlingsregelverk (LOU, LUF och LUFS), representanter för små och medelstora företag, näringslivs-, fackförenings- och arbetsgivarorganisationer, stödmyndigheten, tillsynsmyndigheten men också olika tjänsteleverantörer och de idéburna organisationerna. Dessutom är det två verksamma domare med, en från förvaltningsrätten och en från kammarrätten.
Därutöver finns vissa departement representerade.
– Jag är särskilt nöjd med att vi fått representation även utanför Stockholm, som Kammarrätten i Göteborg och Förvaltningsrätten i Linköping.
Att det är en stor expertgrupp på 23 personer är bra, enligt henne, men också en utmaning.
– Det är en intensiv fas just nu i arbetet med ett första möte i oktober. Att hitta mötestider där alla kan delta är en stor utmaning. Därför är det viktigt att experterna fångar upp vad deras respektive organisation/intressenter tycker eftersom vi har extremt kort om tid.
Utredningsuppdraget ska redovisas senast den 15 juni 2018. Experterna kommer att få med sig en hel del saker att fundera på i utredningsarbetet.
– Jag sa redan när jag fick det här utredningsarbetet att jag vill driva arbetet på ett utåtriktat sätt med mycket kommunikation och dialog med de olika spelarna på upphandlingsområdet. Jag har också en hel del löpande kontakter med olika aktörer på området och möten på gång, det vill vi, men vi måste också någonstans dra gränsen, säger Anna Ulfsdotter Forssell.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer