Skandalerna på upphandlingsområdet har fått mycket fokus den sista tiden och jag hoppas att fler börjar resonera kring det fackliga engagemanget för att uppnå bättre upphandlingar och avtal. Inte minst när det gäller inhyrning av personal kan man skapa möjligheter för en hållbar kompetensförsörjning inom den offentliga sektorn. När lyckas vi med den svenska modellen även inom upphandlingsområdet?
Jag ser fram emot att framtida upphandlingar ska genomsyras av en samsyn på justa villkor för de inhyrda. Det gagnar inte någon att omfattande kritik riktas mot inhyrning av personal eller outsourcing när tjänsterna redan har upphandlats.
De flesta är överens om att de inköpta tjänsterna inom kompetensförsörjningsområdet är nödvändiga då de bidrar med den kunskap, innovation och flexibilitet som krävs i en snabbt föränderlig omvärld. Dessutom är det få som lyfter fram att inhyrningen av personal är en brygga för många bemanningsanställda till en karriär inom det som många gånger beskrivs som Sveriges viktigaste jobb. Vidare konkurrerar den offentliga sektorn om kandidater med andra arbetsgivare som exempelvis har kommit längre när det gäller att ta tillvara på olikheter och mångfald.
I P1 morgon den 18 augusti diskuterades om det behövs en etisk kod för tjänstemän. Inte minst i en förändrad statsförvaltning där upphandling är ett viktigt område. Britta Lejon, ordförande för Statstjänstemannaförbundet (ST), betonade vikten av att kraven på effektivitet måste följas av krav på rättssäkerhet, demokrati och öppenhet. Vidare förde Lejon fram ST:s krav på en obligatorisk statstjänstemannautbildning och klarhet i vad som anses vara myndighetsutövning. Något som vi gärna diskuterar vidare och ser vikten av.
Mina frågor till Britta Lejon är:
- I vilken omfattning tillämpas förhandlingsskyldigheten samt rätten till information mellan parterna i praktiken inför annonsering av nya upphandlingar?
- Hur kan den nya upphandlingslagstiftningen ge de fackliga parterna verktyg för att få till rimliga arbets- och anställningsvillkor för alla arbetstagare samt öka kvaliteten och rättssäkerheten?
När det gäller de upphandlingar som påverkar arbetets organisering och kompetensförsörjning är jag övertygad om att de fackliga i större utsträckning skulle kunna tillföra sin kompetens. Inom den bransch jag verkar i kan vi inte se några tecken på att facket har varit närvarande eller har haft inflytande vid framtagandet av förfrågningsunderlagen.
Vi är, som Britta Lejon, övertygade om att effektivitet går att kombinera med rättssäkerhet, demokrati och öppenhet. Randstad är en av de största leverantörerna till den offentliga sektorn och vi ställer oss till förfogande för en fortsatt dialog om en mer hållbar upphandling.
Anki Elken
Hållbarhetschef, Randstad
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer