Kostnaden för inhyrd personal inom regionernas hälso- och sjukvård, som andel av egen personal, uppgick till 3,6 procent under 2020. Det är en minskning med 0,2 procentenheter jämfört med 2019. En minskning av andelen inhyrd personal har skett i 10 av landets 21 regioner.
Det visar statistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR.
– För första gången på flera år minskar andelen inhyrd personal inom vården. Det är tack vare ett långsiktigt och målmedvetet arbete i alla regioner, men beror också på att möjligheterna att låna in eller tillfälligt anställa personal ökat under pandemin, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKR.
De totala kostnaderna för såväl egenanställd personal som för inhyrd personal ökade däremot under 2020.
Samtidigt minskade nio regioner sina kostnader för inhyrd personal 2020: Västmanland, Uppsala, Dalarna, Norrbotten, Västernorrland, Örebro, Värmland, Jönköping och Skåne.
Regionerna planerar nu för en gemensam upphandling av inhyrd personal för att tillsammans få bättre kontroll över kvalitet och kostnader.
– Genom att regionerna upphandlar inhyrd personal gemensamt blir vi tydligare och bättre kravställare och bidrar till att minska kostnaderna för inhyrd vårdpersonal, säger Ann-Sofi Lodin, regiondirektör i Västra Götalandsregionen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer