-Jag flyttade hem från New York efter tolv år där för att starta Konstpool efter amerikansk förebild. När jag lämnade Sverige tillämpades inte LOU över huvud taget inom de fria konsterna. Nu sker det inom bildkonst, säger Ragna Berlin (bilden).
-Fortfarande är det så att lagstiftningen inte tillämpas för övriga kulturformer, vilket jag ser som anmärkningsvärt. Upphandlade enheter hänvisar till undantagsregler för konstnärlig prestation med direkttilldelning. Så det finns en hel del kvar att göra, men det har hänt mycket positiva saker under de här åren.
Från början var tanken att bygga upp en användarvänlig annonseringstjänst för kulturen i form av en modul till större upphandlingsverktyg, men Ragna Berlin fick inte napp på sina förfrågningar.
Hon startade istället sajten konstpool.se.
-Våren 2016 blev systemet klart och de första annonserade upphandlingarna kunde göras. Lite av en pionjärkänsla har det varit att bygga upp ett upphandlingsverktyg som är nischat mot en specifik bransch, säger Ragna Berlin.
Hon beskriver kommunikationssättet i ansökningssystemet som centralt för en väl fungerande konstupphandling.
-Istället för att som i ett konventionellt system sätta upphandlaren i centrum så bygger mitt system på att beställaren leder arbetet och via frågor och svar har en direktdialog med konstnärerna.
-Det är beställaren, det vill säga konsthandläggaren eller konstkonsulten, som formulerar vad man beställer och hur det ska bedömas samt är delaktig i urvalet tillsammans med andra som berörs av konsten. Upphandlarens roll är att stödja processen så att den följer lagen, något som även jag hjälper till med vid behov, säger Ragna Berlin.
Ansökningssystemet är enkelt och lättöverskådligt. Ambitionen är att ingen ska sållas bort i processen på grund av bristande it-kunskaper eller ovana med juridiska texter.
-På det här området tycker jag att det blivit riktigt bra och ser anbudsvolymerna som ett kvitto på det. Med i snitt runt 80 konstnärer som deltar i en utlysning så ligger vi på en helt annan nivå än upphandlingar i övrigt.
Funktionalitet snarare än pris är viktigaste för konstpool.se i konkurrensen med andra tjänster.
-Vi ligger lite högre avseende den avgift som beställaren betalar, för de sökande är det gratis, men den slutliga kostnaden för de upphandlande myndigheter som anlitar oss kan ofta bli lägre tack vare en enklare bedömningsprocess.
-Systemet är lätthanterligt för alla parter och inte minst gäller det i utvärderingen där det många gånger är jurygrupper som har ansvar och enkelt kan ta del av alla dokument på ett smidigt sätt, säger Ragna Berlin.
På senare tid har hon noterat en utveckling där upphandlare vill styra processen vilket ställer nya krav. Ragna Berlins erfarenhet är att upphandlare sällan har kunskap om konstens och konstnärernas förutsättningar, hur marknadens ser ut eller LOU:s regelverk avseende konst.
-På grund av missvisande formuleringar eller valda upphandlingsformer kan de hamna helt fel med mycket merarbete för dem själva och andra, alternativt att det inte kommer några anbud eller ytterst få, säger Ragna Berlin.
-Många upphandlare vill gärna arbeta med de konventionella systemen de är vana vid. Vid vissa upphandlingar har dessa system fått problem att klara processen på ett bra sätt. Det finns därför ett intresse från andra upphandlingsverktyg att samarbeta med oss. Det ska bli spännande att se vad det kan leda till.
Samtal pågår även med norska intressenter om att bygga upp en motsvarande tjänst för den norska konstmarknaden och Ragna Berlin tror även att det kan bli aktuellt i Finland.
Ragna Berlin pekar på mångfalden av upphandlingsverktyg i Sverige som en grund för branschrelaterade upphandlingsverktyg och att den vägen öka kvalitén i upphandlingar.
-Som ung arkitekt lärde jag mig att ett hus blir aldrig bättre än beställaren. Jag tror det gäller vid alla inköp. Bra inköp görs av de som kan produkten och marknaden. Jag hoppas att Konstpool är en pionjär när det gäller nischade upphandlingsverktyg. Vi har nöjda kunder och stort stöd bland konstnärerna och på det bygger vi vidare.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer