Med lagen i ryggen ska Västerås stad kunna ställa fler krav som gör det möjligt att ta ett större samhällsansvar. Anna Mirkovic, ekonomistrateg på Västerås stad, hänvisar till möjligheten att reservera vissa upphandlingar för sociala företag, något hon menar kan innebära en större arbetsmarknad för exempelvis nyanlända, personer med funktionshinder eller långtidsarbetslösa.
– Det har ju efterfrågats länge. Det betyder att vi kan rikta en viss typ av tjänst som vi tycker att ett socialt företag ska bedriva. Det blir en arbetsmarknadsåtgärd, säger Anna Mirkovic till P4 Västmanland.
Från LRF ser man stora möjligheter för mindre leverantörer att hävda sig när möjligheten att dela upp kontrakt blivit större.
– Gör man en enda stor livsmedelsupphandling är det väldigt få som kan svara i Sverige. Det finns inte en bonde som har både griskött, kaffe, bananer, vindruvor och ris. Inte ens kött, för det finns inte en producent som har all sorts kött på sin gård. Utan man måste dela upp det, säger Axel Hansson, marknadsutvecklare för offentlig upphandling på LRF till Jordbruksaktuellt.
Han tycker att det är få företag som deltar i offentliga upphandlingar i dag.
– Det borde vara fler företag som deltar. Då blir det bättre konkurrens, bättre priser och bättre produkter. Det är inte bra för marknaden när det är få aktörer. Det är det som direktivet syftar till. Nu får vi se om regeringen har lyckats med det, säger Axel Hansson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer