I projektet KNUT arbetar forskaren Dr. Helena Lindskog med att standardisera och strukturera upphandlingsprocessen.
– Arbetsnamnet KNUT kommer av EleKtronisk OffeNtlig Upphandling Telekomtjänster, förklarar Helena Lindskog.
Projektet ska ta fram en portal för offentlig upphandling av telekommunikationstjänster och tanken är att portalen ska fungera som ett beslutstöd i upphandlingsprocessen, både för köpare och för säljare.
– Bakom portalen finns en modell som klassificerar olika arbetssituationer som exemplifieras genom yrkeskategorier i en organisation. Som köpare ska du själv kunna göra hela upphandlingen elektroniskt, från behovsanalys och förslag på utvärderingsmodell till förfrågningsunderlag med avtalsförslag, förklarar Helena Lindskog.
Både portalen med den bakomliggande modellen och användarguiden ska hjälpa myndigheter att dels upphandla på rätt sätt, men även att upphandla rätt saker som organisationen behöver för att driva, effektivisera och utveckla sin verksamhet.
– Att vi valde upphandling av telekomtjänster, berodde delvis på att alla organisationer behöver telekom i sin dagliga verksamhet. Dels används telekom som ett sätt att höja servicenivån gentemot allmänheten, den så kallade 24-timmarsmyndigheten, dels används den som ett rationaliseringsmedel, call-center.
Portalen är tänkt att vara ett hjälpmedel i de komplexa, stora upphandlingarna, som till exempel telekomtjänster. Den kan också användas för andra stora upphandlingar, till exempel upphandling av vård eller byggnader.
– Den kommer att ge varje upphandlingsenhet en möjlighet att genomföra komplexa upphandlingar själv. Allt sker elektroniskt och ska leda till decentralisering och demokratisering av den offentliga upphandlingen. Hjälpmedlet kommer att ge makt åt dem som ska förbruka det som ska köpas in, säger Helena Lindskog.
Portalen ska också underlätta för alla mindre leverantörer att till exempel lägga anbud på upphandlingar.
– Som leverantörer bör man fatta beslut så tidigt som möjligt om man kan lägga anbud eller ej. Med portalen som beslutsstöd och hjälpmedel, kan leverantörer ta tidigare och snabbare beslut genom att själv kunna analysera en myndighets verksamhet och personalstyrka.
Projektet beräknas vara klart i slutet av 2009. Då kommer det att behövas en organisation som övervakar och har ansvar för att informationen som presenteras i portalen uppdateras och valideras.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer