Socialstyrelsen har fått regeringens uppdrag att föreslå hur verksamheten med de statligt finansierade specialistkompetenskurserna, SK-kurser, ska utformas för att bidra till den långsiktiga kompetensförsörjningen av specia- listläkare.
I dag utgör SK-kurserna en del i läkarnas specialiseringstjänstgöring och är anpassade efter nu gällande föreskrift, men även tidigare regelverk. Kurserna ges nationellt och har central antagning. I dagsläget finansierar staten drygt 100 SK-kurser årligen vilket motsvarar 3 000–4 000 kursplatser. Budgeten för kursverksamheten 2017 uppgår till 17,8 miljoner kronor.
Socialstyrelsen ger i en ny rapport (pdf) förslag på vilka urvalsprinciper som ska gälla inför kommande upphandlingar av SK-kurser.
Efter att synpunkter inhämtats från profession, huvudmän, kursgivare och kursleverantörer har Socialstyrelsen kommit fram till att de bara kommer att upphandla kurser inom specialitetsspecifika ämnen och endast specialiteter som är i behov av statligt stöd. Specialiteter som själv anger att de har tillgång till ett fullgott övrigt kursutbud som tillgodoser ST-läkarnas behov, kommer inte att erbjudas SK-kurser.
Resultaten av kartläggningen, som redovisas i rapporten, visar på en omfattande kursverksamhet på den regionala nivån vad gäller kurser inom specialitetsövergripande ämnen, som ST-läkare inom merparten av specialiteterna behöver. Vad gäller specialitetsspecifika ämnen är tillgången på kurser betydligt mer ojämn över specialiteterna.
Specialitetsföreningarna en viktig roll i att tillhandahålla kurser, vilket bidrar till en ojämlikhet då de ofta drivs av ideella krafter och är olika resursstarka. Detta leder till att vissa specialiteter har ett komplett övrigt kursutbud, och inte är i behov av statlig finansiering, medan andra specialiteter står näst intill utan övrigt kursutbud.
Socialstyrelsens slutsats är att de, genom SK-kurserna, gör mest skillnad för de specialitetsspecifika kurserna då myndigheten i viss mån jämnar ut ett ojämnt utbud av kurser. SK- kursutbudet bidrar därmed, enligt Socialstyrelsen, till att öka jämlikheten så att inte bara de resursstarka specialiteterna får tillgång till kurser.
Utifrån den kartläggning som gjorts av behoven anser Socialstyrelsen att statens medel bör användas för att i första hand finansiera specialitetsspecifika kurser.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer