Under en fyraårsperiod har omsättningen för HBV:s ramavtal på området ökat med 60 procent till en bit över 200 miljoner kronor per år.
Avtalet är därmed en av organisationens största med en ett nytt ramavtal (21–102) för maximalt fyra år på plats sedan 16 januari.
-Vår analys av den ökade omsättningen är att medlemmarna köper mer maskiner med värmepumpsteknik. Maskinerna har en högre inköpskostnad men är mycket mer energibesparande och ger en billigare livscykelkostnad, säger Sandra Sedig, inköpsstrateg på HBV, central inköpsfunktion för Sveriges allmännytta.
Det nya ramavtalet har tre leverantörer med rangordningen Electrolux Professonal, Miele och Podab.
Ökat fokus på maskiner med värmepumpsteknik och höga krav på produkternas livscykelkostnader präglar avtalet. I utvärderingsmodellen viktades inköpspriset lika högt som produkternas totala vatten- och energiförbrukning.
Tvättmaskiner är den givna omsättningsettan i ramavtalet, följt av torktumlare och torkskåp.
HBV kommer i samverkan med ett oberoende testinstitut att följa upp om vissa utvalda produkter uppfyller kraven gällande bland annat vatten- och energiförbrukning.
Långa garantitider på upp till tio år är en del av livscykelperspektivet.
-Ramavtalet har också ett större sortiment av prissatta reservdelar för att underlätta för HBV:s medlemmar och kunder att utföra servicearbete som inte omfattas av garantin, säger Sandra Sedig.
Ramavtalet ställer även krav på leverantörerna gällande andelen fossilbränslefria transporter som används för leveranser till bostadsbolagen. Minst 25 procent om tre år är det krav som producenterna måste förhålla sig till.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer