-Jag tror generellt inom offentlig sektor att det är ett betydelsefullt område att fokusera på. Att ordentligt följa upp de krav vi ställer och att dessa är relevanta, men även att skapa förståelse bland leverantörer för att det är ett viktigt arbete.
Hur ser KTH:s inköpsorganisation ut?
-Vi är 16 personer på enheten, varav tre som jobbar med e-handel och för tillfället en avtalscontroller. Verksamheten är organiserad i olika skolor och det är lite av en omställning från att jobba med exempelvis affärsområden.
Vad är största skillnaden mot tidigare jobb?
-Det är klart att när man varit inom kommunal verksamhet i tio år att inriktningen på verksamheten blir annorlunda. De senaste åren har det varit mycket infrastruktur och byggprojekt, här upphandlar vi produkter som ofta är i framkant inom internationell forskning. Allt från mikroskop till superdatorer.
Vad ställer det för krav?
-Det kräver hög kompetens för att möta en marknad med så stor andel internationella leverantörer. Ofta är situationen lite speciellt också utifrån att det är specialprodukter med hög efterfrågan som kunder konkurrerar om.
Åsa Sundqvist Olsson kommer närmaste från en tjänst som inköpschef vid Eskilstuna Strängnäs energi & miljö. Hon har tidigare varit vd för HBV och SKL Kommentus.
Kungliga tekniska högskolan, KTH, räknas som ett av Europas främsta tekniska universitet med fem campus i Storstockholm och 13 000 heltidsstudenter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer