Ytterligare ett steg på vägen mot ett nytt svenskt regelverk för upphandling har tagits. Lagrådsremissen (pdf) innehåller förslag till en ny lag om offentlig upphandling och en ny lag om upphandling inom försörjningssektorerna. Vidare innehåller remissen förslag till en lag om upphandling av koncessioner.
Utöver att genomföra Europaparlamentets och rådets direktiv föreslås bland annat att det ska införas bestämmelser om möjligheten att beakta livscykelkostnader. Ökade möjligheter att använda förhandlat förfarande med föregående annonsering och konkurrenspräglad dialog är en annan nyhet.
Helena Jonsson, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, menar att lagförslaget gynnar Sveriges bönder eftersom det ställer krav på att offentlig upphandling av livsmedel ska följa svensk djurskyddslagstiftning:
– Det är ett konkurrenskraftproblem att man i det offentliga gynnar importerade livsmedel framför svensk mat när det sker upphandlingar i kommuner och landsting. Det är därför glädjande att regeringen lägger fram ett lagförslag där svensk djurskyddslag ska gälla vid upphandling, säger hon.
Inköpscentraler ska enligt regeringsförslaget få bedriva grossistverksamhet. Ett nytt förfarande, inrättande av innovationspartnerskap, med syfte att skapa förutsättningar för utveckling och inköp av en innovativ vara, tjänst eller byggentreprenad införs.
Upphandlande myndigheter och enheter ska kunna använda sig av följande tre grunder för utvärdering av anbud: bästa förhållandet mellan pris och kvalitet, kostnad eller pris. Huvudregeln är att det ska vara obligatoriskt att kommunicera elektroniskt vid upphandlingar.
Lagarna och följdändringarna föreslås träda i kraft den 1 april nästa år. Det handlar sannolikt om den mest omfattande lagstiftning som regeringen genomför under mandatperioden.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer